Той е председател на парламентарната група на БСП по това време

Преди 25 години инфлацията буквално стопи спестяванията на българите. Цените на стоките се променяха по два пъти на ден, рафтовете по магазините се изпразваха. Тогава управлява правителството на Жан Виденов, а социалистите разполагат с абсолютно мнозинство. Протестите обаче помитат цялата политическа класа. Председателят на парламентарната група на БСП по това време – Красимир Премянов гостува във втора серия от проекта „Белези от свободата“.

Според него много хора са опитали да сменят червеното знаме със синьо, а това не предизвиква уважение. "Да имаш доблестта да изразяваш собствени позиции е за уважение. България е държава с традиции и хората, които са служили в ДС не бива да бъдат лишени от правото си да имат различни виждания, защото не са идеологически обвързани", посочи той.

ПОЛИТИЦИТЕ НА ПРЕХОДА: Александър Праматарски за белезите на свободата

По думите му изплащането на външния дълг е било една от трудностите пред управлението на БСП през 1995 г. "Бяхме принудени да водим преговори с МВФ. Той постави условия изолация и ликвидация на предприятия и на банки. Това предизвика недоволство сред банкерите", спомня си той. И допълни, че международната организация не е пожелала да даде 100 млн. долара и са се създали условия да се появи криза.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.