По думите на Питър Хорокс Украйна печели войната в социалните мрежи

Кой печели войната на пропагандата? И защо битката за умовете ни се оказва не по-малко важна за агресора, отколкото реалната война? Евгений Генчев разговаря с един от най-опитните журналисти на BBC Питър Хорокс.

"Путин губи информационната война, това се превърна в битка на социалните мрежи. Украинският президент печели войната в социалните мрежи, видеата, които записва по улиците на Киев, както и показванията му в парламентите на европейски страни, променят нещата и начинът, по който народът на Украйна използва социалните мрежи. Русия печелеше битката в социалните мрежи преди войната, сега нещата се обърнаха", обясни Хорокс.

Журналист: България може да промени хода на войната в Украйна

По думите му висококачествената независима журналистика е жизненоважна за европейските общества. "Към информацията трябва да се отнасяш с респект. Важна е независимостта и истинността на журналистиката. Качеството на информацията в България е снижено. ЕС трябва да гарантира за свободата на словото", смята той. И допълни, че не бива да има цензура.

"Винаги трябва да се поставят под въпрос руските твърдения. Грешно е да се приемат възгледите без да се поставят под въпрос", отбеляза журналистът. 

Той определи като странна кампанията на Петков за даряване на една заплата за въоръжаване на Украйна, но подкрепи визитата му в Киев. Хорокс прикани хората да се замислят когато четат текст, проповядващ омраза и да проверяват източниците си на информация. "Заиграването с емоциите води до вяра в пропагандата. Политици дърпат конците на журналисти, това влияе на хората", подчерта той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.