Той споделя, че от 2008 г. насам САЩ са купили „нестандартни боеприпаси” от много и различни източници, сред които и България

Тази седмица в публичното пространство излезе информация, че България тайно снабдява Украйна с оръжия през американски фирми. Много български медии се позоваха на разследване на "Ню Йорк Таймс", твърдейки, че там схемата е описана пълно и подробно. Оказа се обаче, че нещата са малко по-различни. Един от авторите на материала в Джон Исмей говори за "На фокус".

"Работех като експерт по обезвреждането на взривни материали във ВМС на САЩ. Осъществих контакт с много хора по целия свят, научих много за оръжията, които идват в чужбина. Тогава се роди желанието ми да пиша за оръжия със съветски дизайн", разказа той.

Според него България всъщност изобщо не е основният фокус на материала му. "За съжаление обаче видях как редица български медии тълкуват работата ми като доказателство, че България изнася оръжия за Украйна. Това не е вярно. Това, което аз открих e, че в миналото, особено от 2008 г. насам, армията на САЩ е купила „нестандартни боеприпаси” от много и различни източници, сред които и България. Страната ви е просто една от държавите, която заедно с Чехия, Босна, Словакия, Сърбия и Румъния е предоставяла такива боеприпаси на САЩ", разясни той.

По думите му много от лицата, които търгуват с такива оръжия, ги пренасят към Пентагона, който ги преразпределя по света. "Когато войната в Украйна започна, Пентагонът започна да споменава нестандартни боеприпаси. Те са за оръжията, които не се вписват в стандартите на НАТО за калибровка", обясни Исмей.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook