Това каза в студиото на “Здравей, България” Боян Магдалинчев, представляващ ВСС

Липса на достатъчно информация е била причината Висшият съдебен съвет да откаже да излъчи български представители, които да участват в Международната комисия за документиране и установяване на военни престъпления в Украйна. Това каза в студиото на “Здравей, България” Боян Магдалинчев, представляващ ВСС.

ВСС отказа български магистрати да разследват в Украйна

Поканата за участие в разследването на военни престъпления в Украйна идва от Полша. От Правосъдното министерство са я изпратили във Висшия съдебен съвет.

“Идеята е да се създаде Международна комисия, в която да бъдат включени различни представители - лекари, криминолози, прокурори, юристи, полицейски служители и други експерти. ВСС не може да изпрати лекари и полицаи. Това е работа на други органи. ВСС може да изпрати техен представител”, обясни отказа Магдалинчев.

Бившият съдия на България в Европейския съд по правата на човека Здравка Калайджиева казва, че законът позволява на различни държави сами да разследват военни престъпления, извършени в Украйна.

"Става дума за разкопаване на групови гробове, идентификация на трупове, установяване на начина на причиняване на смъртта, експертизи по ядрена и екологична сигурност, по химични и биологични оръжия", казва Здравка Калайджиева.

И уточнява, че правителството може да действа самостоятелно за подобно разследване без Висшия съдебен съвет.

 

 

"България има ангажимент да окаже съдействие на Международния наказателен съд и е свободна да се присъедини към действията на Полша или да започне свои самостоятелни действия. Това не значи, че непременно трябва да се ангажира с решенията на ВСС. Възможно е това да са ангажименти на МС, на МВР, доколкото то разполага със специалисти", добави бившият съдия в ЕСПЧ.

Други юристи обаче смятат, че за да бъде разследването ефективно, е необходимо съгласие и от разследваната държава, в случая Русия.

"Рано или късно ще се стигне до издаване на заповеди за задържане вероятно от Руската федерация и тези заповеди за задържане трябва да се изпълняват от съдебната система на Руската федерация, от държавата, в която се намират", заяви бившият прокурор Андрей Янкулов.

От прокуратурата не пожелаха да коментират решението на ВСС. Но посочиха, че поддържат контакт с украинския главен прокурор.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.