Темата е военната помощ за Украйна

Извънреден Коалиционен съвет. Партиите в управлението се събират на спешно заседание. Темата е военната помощ за Украйна. Към момента три от формациите подкрепят идеята България да изпраща оръжия на Киев.

НС се събира на извънредно заседание заради военната помощ за Украйна (ОБЗОР)

От БСП вече поставиха ултиматум и заплашиха, че ще напуснат управлението, ако Министерският съвет вземе подобно решение.

В сряда темата влиза и в извънредно заседание на Народното събрание. Причината - парламентът трябва да одобри и да даде мандат на кабинета. "Ние трябва да пазим до последно свободата на Украйна", подчерта Антоанета Цонева от ДБ. 

 

 

С това убеждение "Демократична България" ще отиде след няколко часа на коалиционен съвет.  На масата ще бъдат сложени три проекта за решение.  "Единият е на ДБ и е за военно-техническа помощ. Това е формулировката, за която ние ще настояваме, това е мандатът, който трябва да бъде приет от НС", подчерта Цонева. 

А от "Продължаваме промяната" разясниха какво означава военно-техническа помощ. "Ние може да предоставяме всякаква помощ, но не може да включва военни части. В рамките на периода може правителството да решава какво да се дава, спрямо ситуацията – тоест това не изключва притесненията на БСП", категоричен е Андрей Гюров. 

 

 

В момента три от четирите партии в коалицията са готови да подкрепят помощ за Украйна.  Въпреки че нагласите в "Има такъв народ" са да гласуват по съвест , от там вече изразиха позиция, че Украйна трябва да получи помощ. Четвъртите в управлението - БСП – са категорично против и заплашват с излизане от коалицията. Срещу даването на военна помощ на Украйна са и от "Възраждане". 

А от ДБ не видяха проблем, че в гласуването за помощта подкрепа ще даде и опозицията. 

Към днешна дата Гюров обясни, че България продължава да доставя оръжия на партньори, с които страната ни има сключени договори от преди войната в Украйна. Управляващите коментираха и позицията на президента за даването на военна помощ на Украйна. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.