Едните са "за" идеята, а участниците в другия протест са твърдо против

Докато депутатите решаваха каква помощ България да изпрати на Киев, сградата на Народното събрание беше обсадена от протестиращи. Едните “за” даването на оръжия на украинците, а само на метри от тях бяха противници на идеята за въоръжаване на Украйна.

Протестиращите пред Парламента пожелаха страната ни да запази неутралитет в конфликта.

НС реши: Оказваме военнотехническа помощ на Украйна

„Всеки трябва да си знае мястото. Все едно някое малко кученце да хване да предизвиква големи кучета. Ние сме малка страна, все последни да сме - да видим този как разсъждава, онзи как разсъждава, ние ли сме най-умните”, каза Цветанка Заркова, която взе участие в протеста против въоръжаване на Киев.  

„Няма нито един аргумент, и не може да има, че предоставянето на оръжия на едната от двете страни в конфликта ще донесе мир. Напротив - това е път към ново ожесточение, път към нови жертви и удължаване на войната. Това е национално предателство спрямо българския народ”, смята Симеон Славчев, който също беше дошъл да изрази мнението си.

След като разбраха решението на депутатите, протестиращите блокираха движението по бул. „Цар Освободител”. При недоволните излезе лидерът на “Възраждане”, който призова за гражданско неподчинение.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Това сега е само началото - българските граждани навсякъде, където са в България, да излизат и да протестират. Включваме се всички заедно, защото ние имаме една родина. Тук сме ние българите, от другата страна са чужденците, по средата са националните предатели”, каза Костадин Костадинов пред недоволстващите.

От другата страна на парламента бяха контрапротестиращите - с искане за спешно снабдяване на Украйна с оръжия. И при тях обаче имаше недоволни от решенията в пленарната зала.

„Това, което се прие преди малко в НС, е изключително импотентно решение. Сигналът, който даваме в момента, е “ако можем да се снижим”, каза Хако Бабикян, гражданин, дошъл да подкрепи военната помощ за Украйна. Според Цецка Бачева не беше гласувана военна помощ за Украйна, а „едно проформа решение, с което уж помагаме, но не с всичко, което можем”.

Протести “за” и “против” военна помощ за Украйна се проведоха и в други градове на страната.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.