Според бившия енергиен министър България спешно трябва да поиска от ЕС отсрочка за спирането на внос на горива от Русия

"Цената ще бъде по-висока на горивата, говорят се директни лъжи. Ако бяхме останали на доставките на природен газ на "Газпром", цената щеше дападне. Сега е 70 евро, би трябвало за месец май да спадне докъм 55 евро. Трябва да поискаме спешно отсрочка за спиране на горивата от Русия, както са направили Словения и Унгария", това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS бившият министър на енергетиката Румен Овчаров.

Според него в момента нищо не се прави по въпроса, въпреки че има такива заявки от вицепремиера Василев.

"Ролята на държавата с газовата криза не ми е много ясна. Хранилището ни не е с максимално нагнетен капацитет, дори в началото на годината се изпразваше. "Газпром" не спря едностранно газа. Доставките от Гърция са отново идват от "Газпром", руски газ, само че на 42-43 процента по-скъпо", отбеляза Овчаров.

За него интерконекторът с Гърция няма да бъде завършен юни месец, нито ще потече газ оттам през юли.

"Ако Гърция също попадне в нашата ситуация, те няма да могат да задоволяват и нашите нужди", добави той.

"БСП попадна в "минно поле" още с влизането си в коалицията, добре бе, че партията очерта "челвени линии". БСП постигна успех с това, че не позволи директно да се изпращат оръжия в Украйна. Но оттук на партията не ѝ остават много възможности за лавирания", изрази позицията си за взетото решение днес в Народното събрание от депутатите за помощта за Украйна.

"Помагането ще бъде с ремонт на техника, но всичко може да се тълкува превратно, БСП си изигра добре картите. Участваме с неучастие ", смята Румен Овчаров.

"Войната започна, защото Русия искаше НАТО да не влиза в Украйна и да се изпълняват Минските споразумения, което Украйна не правеше. Европа беше гарант за изпълнението на тези споразумения и тя не реагираше на случващото се в Донецк и Луганск осем години", припомни той.

Притесненията на Румен Овчаров се увеличава вероятността да влезем във война.

"Предвижда се изпращането на огромни количества оръжия в Украйна, някои от които с обхват от над 300 километра. Ако започне същинска война, ще бъдем на сантиметър от "голямата война", предупреди той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.