Днес е и Гергьовден

България отбеляза 6 май - Денят на храбростта и българската армия. Днес честваме и над 220 000 българи, които празнуват на Гергьовден! На днешния ден представителните гвардейски части заеха позиция и беше отслужен водосвет на бойните знамена. С почит към загиналите за свободата на България бяха поднесени венци пред паметника на Незнайния воин. 20 топовни салюта оттекнаха на фона на националния химн.

След водосвета държавният глава поздрави българската армия.

„Войската ни винаги е била стожер на държавничеството и на народа ни в дни на най-тежки изпитания. Тя е школа за храброст и патриотизъм”, заяви Румен Радев.

Премиерът също поздрави военнослужещите и гражданите в специално обръщение.

„Въпреки трудностите, нашите опълченци, армията и гражданите никога не са се примирявали с несправедливостта, не са стояли безучастни и не са се прекланяли в лицето на агресора”, заяви Килир Петков.

Въпреки липсата на парад десетки граждани се събраха на Паметника на незнайния воин, за да проследят тържествената церемония.

Началникът на отбраната: Мирът има цена

На празника обаче не бяха подминати проблемите пред българската армия.

„Модерната техника е част от решението за привличане на кадри в армията. Българската армия трябва да влезе в 21 век”, заяви министърът на отбраната Драгомир Заков.

„Поддържането на мира има цена!”, коментира адмирал Емил Ефтимов.

Въпреки липсата на ресурси, армията ни е в отлична подготовка, гарантира началникът на отбраната.

Без парад, но с демонстрации премина празника в цялата страна. Спецсилите показаха антитерористична операция в Црънча, а в Ново село многонационална бойна група демонстрира способностите на сухопътните войски.

На полигона в Црънча силите за специални операции показаха всички тактически способи за командосите. Над 200 военни демонстрираха на място скокове с парашут и обезвреждане на терористи в населено място.

„Много моменти изискват изключителни усилия, прецизност за нашите военнослужещи в една много екстремна обстановка”, обясни генерал-майор Явор Митев, командир на Силите за специални операции.

Радев: Решението на НС е опасна стъпка към въвличането на България във войната

Военните демонстрираха и новата си техника – бронирани автомобили. За първи път бяха показани и най-новите попълнения в редиците на спецсилите – 4 бойни кучета.

Едва на година и два месеца белгийската овчарка Мак вече може да обезврежда терористи.

За първи път на 6 май сухопътните войски не участват в парад. Професионалният си празник обаче отбелязаха заедно с бойната група на НАТО в България и показаха тактически умения за водене на бой на полигона.

За първи път в демонстрациите по случай празника на Българската армия участваха американски военнослужещи от рота "Страйкър". А командирът на сухопътните войски избра празника, за да припомни, че армията има нужда от модернизация.

„Зенитни средства, артилерия - трябва да бъдат модернизирани бойните машини на пехотата. Времето за вайкане и кършене на пръсти как модернизацията на сухопътните войски е закъсняла – свърши миналата година. Точка! Трябва да започнем да правим нещо по въпроса”, обясни майор Михаил Попов.

С демонстрацията на сухопътните сили приключи и представянето на въоръжените сили на страната вместо традиционния парад в София на жълтите павета.

Точно в 12:00 часа пред Президентството беше извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул. Част от церемонията бяха демонстрациите на хватки с оръжие.

Смяната на караула е символ на държавността и датира от 2003 година. Националната гвардейска част е създадена с указ на княз Александър Първи Батенберг в края на 12 век. От тогава е и традицията да се поставя почетна стража пред всички важни учреждения в страната.

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.