Това показват данните в Единния информационен портал

Нито един починал с коронавирус за денонощие в страната. Това показват данните от Единния информационен портал. Новите случаи са 156, при направени 2 724 теста. Положителните проби са 5,72%.

Отчетените като излекувани за последното денонощие са 115. Общият брой на преборилите заразата у нас достигна 989 029 души.

За последното денонощие в болници са постъпили 11 души. Общият брой на хоспитализираните е 752. В интензивни отделения остават 78 души.

Поставените дози ваксина за денонощие са 124, а за седемдневен период са - 3 813.

Поетапното облекчаване на мерките у нас започна на 24-ти февруари. Месец и половина по-късно процентът на новите регистрирани случаи се запазва нисък. Прогнозата на лекари и математици е оптимистична - дори за есента, когато в последните две години отчитахме пик. И все пак - страната ни остава на едно от челните места по смъртност спрямо броя население в света. До момента  жертвите на заразата са близо 37 хиляди.

Изчисленията на математиците показат, че през инфекцията вече са преминали между 4 и 5 милона българи.

ЕМА започна оценка на ваксината на Moderna за деца под 6 години

"България е от държавите, които имаха най-много преболедували и починали, поради което ние ще имаме най-дълъг период, в който, при отсъствие на някакви нови радикални варианти, да не се притесняваме", обясни Лъчезар Томов.

Нов вариант може да дойде от Китай, където над 300 милиона души са в локдаун, заради ръст на случаите на Омикрон.

"Омикрон е лек само за хора, които са преболедували. За хора, които не са се срещали с вируса като в Китай и Хонконг, той е тежък като предишните варианти. А ние имаме потенциален риск от това, че минавайки през толкова стотици, милиони хора, може да доведе до нова мутация", допълни той.

На фона на затихващата пандемия у нас, рязко е спаднал и броят на  ваксиниращите се, отчитат от кабинета на Александровска болница - около 100 дози на седмица.
 
"Хора, които се колебаят, сега е моментът да вземат своето позитивно решение и да осигурят себе си и близките си. Омикронът протича по-леко, но за някои хора той продължава да бъде фатален и да губим човешки животи", смята д-р Васил Михайлов.

Данните за 4-та доза остават противоречиви, казват медици.

"Тя гарантира околко месец, месец и половина по-високи антитела и не чак толкова добре изразен клетъчен имунен отговор. В Израел се установи, че четвъртата доза няма, за съжаление, този силен, бустерен ефект, който има при третата", посочи медикът.

И все пак - ако бъде разрешена у нас - тя е препоръчителна за хора над 65 години, допълва д-р Михайлов.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.