Това съобщи Надзорният орган по лекарствата на Европейския съюз

Надзорният орган по лекарствата на Европейския съюз съобщи, че оценява възможността за използване на ваксината за COVID-19 на компанията Moderna за деца на възраст под 6 години - единствената група, която все още не отговаря на условията за поставяне на ваксина в повечето страни.

"Току-що започнахме оценката на заявление от Moderna за разширяване на употребата на Spikevax за деца от шестмесечна до петгодишна възраст", заяви Марко Кавалери, ръководител на отдела за антиинфекциозни средства и ваксини в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). "Това е първото заявление за тази възрастова група", каза Кавалери.

През февруари Комитетът по лекарствата за хуманна медицина на ЕМА препоръча да се разреши разширяване на показанията за ваксината Spikevax, така че да се използва при деца на възраст от 6 до 11 години.

Лекарството, разработено от базираната в САЩ биотехнологична фирма Moderna, вече е одобрено за възрастни и деца на възраст над 12 години.

СЗО: COVID-19 е убил близо 15 милиона души в света през 2020 и 2021 г.

Едва миналата седмица Moderna подаде искане за разрешение за спешна употреба в САЩ на Spikevax за деца на възраст от шест месеца до по-малко от шест години, като заяви, че ваксината е безопасна и предизвиква силен имунен отговор.

Малките деца са по-малко уязвими към коронавирус, отколкото възрастните хора, но все пак могат да се разболеят и да предадат вируса. Те могат да развият и тежки случаи на педиатричен мултисистемен възпалителен синдром (МИС-С), който може да засегне сърцето, кръвоносните съдове и други органи.

Отделно от това ЕМА също така заяви, че е "все още твърде рано" да се даде зелена светлина за четвърта доза иРНК ваксини за цялото население.

През април властите на ЕС одобриха втори т.нар. бустерни инжекции с ваксините на Moderna и Pfizer за хора на възраст над 80 години.

ЕМА подчерта значението на ваксините срещу Covid-19, като заяви, че ваксинирането е помогнало за спасяването на "близо половин милион живота в Европа във възрастовите категории над 60 години.

Милиони хора по света все още се заразяват с Covid-19 и пандемията "далеч не е приключила", заявиха от контролния орган.

Според нова оценка на Световната здравна организация към края на миналата година Covid-19 е причинил смъртта на 13-17 милиона души по света, което е много повече от официалния брой. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС