Това заяви в "Карай направо" председателят на Народното събрание

„Беше прието решение, около което всички в управляващата коалиция да се обединят”. Така председателят на Народното събрание Никола Минчев коментира в "Карай направо" решението България да ремонтира военна техника на Украйна.

„Моето лично мнение е за по-широк мандат на Министерския съвет, който да прецени какво може да се изпрати, съобразно, разбира се, нашите възможности. За мен в тази ситуация да се помогне на нападнатата страна срещу агресора, включително с военна помощ, е абсолютно нормално, дори задължително”, категоричен беше Минчев. Според него геополитическата ситуация след 24 февруари тази година няма нищо общо с тази преди нападението на Русия над Украйна.

„В тази връзка България трябва да покаже интегритет с ценностите и действията на Запада, към който ние в крайна сметка принадлежим”, смята председателят на Народното събрание.

България може да наложи вето върху шестия пакет европейски санкции срещу Русия

Никола Минчев заяви, че според него позицията за т. нар. неутралитет е неправилна и отчасти недопустима.

„Част от тезата да пазим неутралитет е, че едва ли не така спомагаме за удължаване на агонията. А какво трябва да се прави? Да се надяваме, че агресорът по-бързо ще наложи своята воля ли?”, риторично попита той. Председателят на НС отхвърли и тезата, че, изпращайки военна помощ, страната ни ще се въвлече във войната. „Простият поглед върху геополитическата карта показва, че това не е вярно”, категоричен бе Минчев.

Филип Попов: Заради БСП не беше изпратено оръжие за Украйна

По думите му България е в неизгодна позиция по отношение на петролното ембарго. Ние обаче ще поискаме изключение, както Чехия, Словакия и Унгария. Ако това не стане, страната ни ще наложи вето на санкциите. Това потвърди председателят на 47-я парламент.

„Все още нямаме потвърждение от Брюксел, че ще бъдем включени в списъка от страни, които ще получат отсрочка”, подчерта Минчев и допълни, че част от разговорите, които премиерът Кирил Петков ще води по време на предстоящата си визита в САЩ, ще бъдат на тема диверсификация и това как със съдействието Съединените американски щати да получим доставки на газ.

Председателят на Народното събрание счита свалянето на украинския флаг от сградата на Столичната община за недопустим акт. Това заяви самият той и допълни, че трябва да се напомни на някои народни представители, че имунитетът не означава, че могат да правят каквото си пожелаят. Минчев коментира и стабилността на управлението.

„Управляващата коалиция успява да преминава през изпитания и това е атестат за стабилност. В крайна сметка колко е стабилна коалицията зависи от това колко е разумен всеки един от коалиционните партньори”, подчерта той.

Цялото интервю гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.