Той предвижда пълна забрана за внос в ЕС на изкопаеми горива от Руската федерация

България може да наложи вето върху шестия и най-тежък пакет европейски санкции срещу Русия. Той предвижда пълна забрана за внос в Съюза на изкопаеми горива от Русия, включително газ и петрол. Брюксел води разговори с определени държави от Общността, които не били готови да одобрят тези мерки, каза председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Въпреки че Комисията увери, че ще бъдат гарантирани достатъчно доставки на енергийни суровини за всички държави, включително и България, според управляващите решението ще увеличи цените на горивата у нас и ще се наложи скъпа модернизация на рафинерията в Бургас.

Защо България не е изключена от ембаргото над руския петрол

Освен, че са без достъп до алтернативни маршрути за пренос, Унгария, Словакия и Чехия внасят само 6% от петрола си от Русия. Така изключването им от общия  пакет  със санкции няма да предизвика сериозен негативен ефект на руската икономика, посочват източници от Брюксел. Според тях България  нямала обективни причини да поиска това. Не така смятат управляващите.

„Ще бъдат възпрепятствани доставките на суровина. Рафинерията изисква също технологични промени, които да може да използва изцяло не руски нефт. Към момента разговорите продължават, а ние настояваме да получим същите дерогации като тези държави”, обяви Радослав Рибарски, който е председател на комисията по енергетика в Народното събрание.

Фон дер Лайен: ЕС ще одобри шестия пакет санкции срещу Русия

Ако искането на страната ни  не бъде удовлетворено, България е готова да наложи и вето на пакета. Все още обаче не е ясно какви точно санкции срещу Русия ще включва шестият и най-тежък пакет. Първоначалното предложение на Брюксел беше пълна забрана на вноса на петрол и газ от Русия до края на тази година.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.