Това заяви в студиото на "Офанзива" Харалан Александров

„Тези несретни дечица, наречени „Продължаваме Промяната”, които отнякъде се чучнаха тук, които бяха осиновени от Радев, предстои да разберем след десетина дни като излезе новата вълна от изследвания, точно колко са загубили от подкрепата. Според мен – значителна част. Това ги поставя в много трудна ситуация. Тези дечица припкат напред-назад и отчаяно си търсят осиновител”. Така социалният антрополог Харалан Александров описа конфликтите между президента Румен Радев и мандатоносителя „Продължаваме Промяната”.

Радев: Решението на НС е опасна стъпка към въвличането на България във войната

Според Александров управляващата коалиция у нас се е спасила от нови избори и ще „продължава да се гърчи още дълго време”.

„Там има хора, които първо се ненавиждат, второ са на съвършено различни мнения по ключови въпроси. Очевидно ги държи заедно това, че ако изпаднат, ще понесат тежки политически и икономически щети”, заяви антропологът. Според него всички партии имат страх от президента Румен Радев, а било страшно той да ти е враг.

Перверзия. Така Александров нарече това да се наричаш патриот, а да браниш паметника на Съветската армия.

Един задържан след протеста край Паметника на Съветската армия

„Съвсем ясно е, че паметникът на Съветската армия е визуализация на смазващия триумф на една чужда държава над България. Той е, на практика, паметник на нашето унижение, пречупване, окупация и страдание”, категоричен е Александров. По думите му това е било забравено, а паметникът – превърнат в арена на изкуството. Според социалния антрополог това произведение трябва да бъде премахнато от мястото, на което се намира.

„Трябва да отиде някъде, където могат да отидат любителите на насилието, на тоталитаризма”, смята той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.