Той е сред основателите и на Клуб за подкрепа на гласността и преустройството

Малко преди 1989 година тоталитарният режим вече е банкрутирал. Напрежението в страната обаче е налице. Малка група неформали решават да организират Клуб за подкрепа на гласността и преустройството. Петко Симеонов става не само учредител на този клуб, но и оглавява предизборния щаб на СДС на първите демократични избори. Той е един от най-близките съратници на Жельо Желев.

"Искахме значителни промени в системата. Трябваше за някои да настъпи край на тоталитаризма, за други беше нова фризура на системата, за трети бяха за падането на Живков. Тогава започнаха да следят нашите членове, имаше психологически натиск", спомня си той. 

БЕЛЕЗИ ОТ СВОБОДАТА: Красимир Премянов за финансовата криза от 1997-ма

По думите му Клубът за подкрепа на гласността е бил трудно уязвим от страна на властта. "Тя нямаше как да ни посегне. Имаше активни борци, нямаше как да има репресии. Държавна сигурност не беше уведомила Политбюрото, че ще има такъв клуб, вероятно са го скрили", разкрива Симеонов.

Самият той е бил привикан в Института по социология на БАН и се е изправил пред комисия от 10 души. "Казах им, че редом с нас седи бъдещето, то е друго. Вие сте други, не сте тези, които мислите, че сте. Вече сте други персони, от други служби, които си заминават безвъзвратно", разказа той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.