Той ще търси светлина, излъчвана от първите звезди и галактики преди близо 14 милиарда години

Новият космически телескоп "Джеймс Уеб" на НАСА е на финалната права на тестване, а научните наблюдения се очаква да започнат през юли, съобщиха астрономи, цитирани от Асошиейтед прес. 

Четирима астронавти се завърнаха на Земята след 6-месечна мисия на МКС (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Джеймс Уеб" изпрати най-новите тестови снимки на съседна сателитна галактика. Резултатите са впечатляващи в сравнение с изображения, направени от космическия телескоп "Спицър" - предишната инфрачервена обсерватория на НАСА. 

Всеки от 18-те огледални сегмента на новия телескоп е по-голям от единичния сегмент на "Спицър".

"Трябва да видите тези изображения, за да добиете ясна представа и да възкликнете "Уау!" Само си помислете какво можем да научим", каза Марсия Рике от университета на Аризона, главен учен за близката инфрачервена камера на "Джеймс Уеб". 

Изстрелян през декември миналата година, новият телескоп на НАСА на стойност 10 милиарда долара е най-голямата и най-мощната астрономическа обсерватория, изпращана някога в космоса. "Джеймс Уеб"  ще търси светлина, излъчвана от първите звезди и галактики преди близо 14 милиарда години, и ще следи за възможни признаци на живот.

Учените пазят в тайна самоличността на първата официална мишена на новия космически телескоп. Разположен на 1,6 милиона километра от Земята, "Джеймс Уеб" е смятан за наследник на ветерана "Хъбъл".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.