Представители на фирми отидоха в парламента за среща с транспортния министър

От регионалното министерство обявиха по-ниски тарифи за винетките от 1-ви януари 2023 година. Решението обаче, е за сметка на тол таксите за тежкия трафик. Това създаде напрежение в транспортния бранш. А представители на фирмите отидоха в парламента, за да чуят какво ще каже Николай Събев на депутатите в комисия. Според транспортния министър “протестите са свързани с политически искания”.

Събев обяви, че правителството планира антиинфлационен пакет, част от който да включва и акциза на горивата, което е едно от исканията на бранша.

“Ще има такъв пакет, но аз се опасявам, че претенцията за 50% намаление на акциза не е компетенции на Министерството на транспорта”, каза Събев. 

По-евтини винетки от 1 януари

Според бранша преговорите с властта са в задънена улица и за това готвят нов протест. Най-вече заради цените и обхвата на тол системата. 

“Ако правителството има по-добри предложения, нека да ни ги представи. Но до момента ние нямаме с правителство. Досега не ние дадено никакво друго предложение”, каза представителят на превозвачите Магдалена Милтенова. 

Срещу плановете си за по-високи такси за тежкия трафик, обаче, държавата обещава по-ниски цени на винетките за леките коли от януари. 

“В европейските държави ⅓ от приходите от пътни такси се взимат от гражданите, а ⅔ от бизнеса. В България не е така. ⅔ от тежестта на пътните такси се поемат от населението на България, а ⅓ от бизнеса”, поясни Събев. 

Караджов: Трябва да има тол такса за второкласните пътища

А превозвачите предложиха отпадане на винетките за всички български граждани и “да минем тол система, така както е в Гърция и Сърбия”

Министърът и бранша стигнаха и до въпроса за оставките.

От транспортния бранш заявиха, че са готови да се присъединят към искането на асоциациите и работодателските организации за оставка на цялото правителство, ако исканията им не се изпълнят. 

И все пак Събев увери, че в рамките на закона бранша ще срещне подкрепа от правителството.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.