На 14 май правителството забрани износа поради опасения от недостиг на вътрешния пазар

Индия ще достави 4,3 млн. тона пшеница до юли на страни с недостиг на храна въпреки забраната за износ от събота. Това заяви заместник-министърът на търговията Субраманям пред репортери.

"Правителството ще позволи на частните индийски компании да изпълнят предишните си ангажименти и да изнесат 4,3 млн. тона пшеница до юли за страни с недостиг на храна. През април Индия е доставила 1 млн. тона пшеница в чужбина", цитира The Economic Times заместник-министъра.

Субраманям заяви, че производството на пшеница в Индия е намаляло тази година поради силните горещини, което е довело до повишаване на цените на пшеницата с 20-40%.

"Това покачване на цените беше паническа реакция на спада в производството на пшеница, а не реакция при липса на предлагане или внезапно нарастване на търсенето", каза той.

ООН: Световните цени на храните удариха рекорд заради войната в Украйна

На 14 май Индия забрани износа на пшеница поради опасения от недостиг на вътрешния пазар и като част от мерките за контрол на нарастващите вътрешни цени предвид внезапния скок на световните цени на пшеницата, причинен, наред с другото, от събитията в Украйна.

Ню Делхи обмисля да увеличи износа на пшеница за Нигерия, Тайланд, Виетнам, Турция, Бангладеш, Южна Корея, Шри Ланка и няколко държави от Близкия изток.

Индия се подготвя да се възползва от ситуацията, в която вносителите на пшеница се борят за доставки, докато Русия, най-големият износител на пшеница, и Украйна, друг водещ доставчик, са в конфликт.

Борел: Пшеницата може да бъде следващото икономическо оръжие на Русия

Според оценките Индия планира да изнесе рекордните 10 млн. тона пшеница през настоящата 2022-2023 финансова година, което е повече от 7 млн. тона през миналата финансова година. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook. 

Източник: БГНЕС