Той призна, че имат разминавания с кабинета по определени теми

Президентът Румен Радев е на посещение в Германия. Началото на визитата на държавния глава в Берлин започна със среща с българската общност. На нея сънародниците ни попитаха президента за отношенията му с правителството и доверието му към кабинета.

“С моето говорене не държа да сваля правителството. Но е много важно за едно правителство, което идва с големи обещания, да спазва обещанията си, да няма сиви зони, да няма скрити процеси”, заяви Радев.

Радев в Германия: В политиката на кабинета не трябва да има "сиви зони"

Той призна, че имат разминавания с кабинета по определени теми. “Аз съм се обявил категорично с много ясна позиция за нашите братя в РС Македония. Имаме известни разминавания, но аз ще продължа да следвам тази позиция. От това ще зависят и отношенията ми с правителството”, категоричен бе Радев. “Винаги съм се придържал към своите конституционни права, не съм бил опозиция на никоя власт, а коректив”, допълни той. 

По повод предстоящите протести, президентът напомни на властта, че кризите се решават с диалог. “В ситуация сме на много тежки кризи. Важно е да има диалог. Когато бизнесът иска срещи - да се чува и да се вижда какво искат българите”, призова държавният глава. 

Именно позицията на България за Северна Македония е била една от темите на разговор на българския президент и германския му колега Франк-Валтер Щайнмайер. По-късно въпросът е бил обсъден и с канцлера на Германия Олаф Шолц. По думите на държавния ни глава българската позиция е срещнала разбиране. 

„Когато говорим за общия европейски контекст не трябва да допускаме тенденцията нашата национална позиция по отношение на Северна Македония да става заложник на конфликта в Украйна”, категоричен е президентът.

Кабинетът, работодателите и синдикатите се разбраха за компенсациите за май и юни (ВИДЕО)

Колкото до войната в Украйна, Радев отново отвори темата за оръжията. „Користните призиви на някои наши политици да предоставим непременно оръжие за Украйна не трябва да допускаме да се опаковат като някакъв морален дълг, който дължи България. Ние имаме огромна историческа диаспора. Не искам с българско оръжие по един или друг начин да се убиват българи. Това е недопустимо”, заяви той.

Германия подкрепя България и в искането ѝ да стане част от страните изключение при налагане на ембарго на руския петрол. На фона на обявените антиинфлационни мерки призова кабинета да има ясна енергийна стратегия. „Такива решения трябва да бъдат в резултат на ангажирана политика, а не под натиска на улицата и потенциални протести”, отбеляза държавният глава.

Важно е страната ни да има и дългосрочни мерки, които да помагат на гражданите при решаването на проблемите, произхождащи от кризата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.