Вижте какво още каза той в студиото на „Денят на живо с Наделина Анева”

Коалиционните партньори приеха пакет от антикризисни мерки на съвета си във вторник, който продължи до късно вечерта. Днес премиерът Кирил Петков определи пакета като „безпрецедентен”. Остойностяването му е за около 2 млрд. лева, а мерките, около които се обединиха управляващите, са 11.

„Имаше голям набор от мерки, които предлагаха различните партньори в коалицията. Видимо е, че не всички са намерили място във финалния пакет. Това показва, че коалицията може да води диалог. Направихме два експертни съвета за антикризисните мерки и снощи е постигнато единомислие”, коментира председателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната" Андрей Гюров в студиото на „Денят на живо с Наделина Анева”.

АНТИКРИЗИСНИ МЕРКИ: 0% ДДС за хляба, увеличение на пенсиите, отстъпки за горивата

„Когато обсъждахме бюджета, нашето желание беше да направим механизъм, по който минималната работна заплата да бъде вързана със средната или средния осигурителен доход, така че да не трябва на всеки бюджетен цикъл да се повдига темата за нивото на работната заплата”, каза още той. „Търси се формула, така че тя да се актуализира съгласно икономическото състояние в страната”, добави Гюров.

Според него инфлацията у нас е привнесена отвън. „В момента тя идва от страна на предлагането, а не от това, че има много търсене на стоки в икономиката. От тази гледна точка на базата на експанзивната монетарна политика в Европа и САЩ и на увеличените цени на суровините на вносителите има много малко неща, които българското правителство може да направи”, отчете той.

Според него в тази ситуация трябва да се направят две неща. „Трябва да видим кои са най-засегнатите и уязвими групи от хора и те да бъдат подпомогнати, за да не усетят инфлацията по своя джоб, защото за тях това е жизнено важно. Другото е да бъдем внимателни с мерките, за да не наливаме допълнително масло в огъня. Те трябва да бъдат много внимателно преценени”, посочи председателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната".

Относно увеличението на пенсиите, той коментира: „Реално те ще се вдигнат около 20% и това е директна помощ за пенсионерите, така че това увеличение да изпревари ръста на инфлацията и те да не усетят повишените цени”.

„Мислим, че имаме един балансиран пакет от мерки, който ще се усети от всички граждани”, добави Гюров.

Биков: Мерките не целят да решат кризата с цените, а тази в управлението

Той коментира и призива на „Демократична България” да има мерки за  премахване на руското влияние у нас.

„Декларацията на ДБ на този етап е по-скоро политическа. Имаме доста сходни виждания по основните теми и дори действия, които до този момент сме предприели в тази посока. В случая с депутинизацията говорим за влиянието на руските геополитически интереси в България, което не е в интерес на българските граждани”, каза председателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната".

По думите му има три основни пътя, по които се реализира такова влияние у нас. „Първият е корупцията - чрез нея този интерес намира влияние в определени отрасли, икономически кръгове и дори в политически партии. Другият мост е през международното състояние на Западните Балкани - отношенията с РСМ. Третият път – е зависимостта в енергетиката”, коментира той.

И добави: „Във всички тези посоки сме доказали, че имаме много активна позиция и работим усилено за подобрение. Няма разминаване в различията, въпросът е да видим конкретиката”.

Христо Иванов призова за “пълна депутинизация на държавата”

Относно позицията на България относно присъединяването на Република Северна Македония към ЕС, Гюров посочи, че тя е ясна. „Ние искаме да ги видим в ЕС възможно най-бързо, но трябва да видим ответни действия и от тяхна страна за защита на правата на българските граждани”, посочи той.

Председателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната" беше категоричен, че през последните 12 години България е имала управление, което не е направило нищо, за да диверсифицира руския газ. „Виждаме, че сега, в състояние на криза, само за няколко дни или седмица правителството успя да откъсне България от зависимостите от руския газ без да наруши доставките и цената”, отчете той.

Относно твърденията на „Има такъв народ”, че има вицепремиер, който е свързан с ГЕРБ и че има депутат, свързан с ГЕРБ в ПП, той заяви: „Дори това да е приятелски огън, той не може да ни засегне. Ние не делим хората на това дали са от ГЕРБ или ПП, или къде са били. Дори по време на предизборната кампания бяхме казали, че ще има хора, които не може да са били членове на повече от едва партия. Не търсим политически номади. Много повече би ме притеснявало, ако има хора, които не са били членове на партии и изведнъж след изборите искат да се присъединят към ПП, отколкото такива, които на един етап от живота си са имали идеи и са мислили, че ги защитават, разочаровали са се и след това са се оттеглили, но са заявили ясно позицията си”.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.