Това обясниха от управляващата коалиция за NOVA

Родителите ще могат сами да избират дали да получат данъчната отстъпка от 600 лева годишно за всяко дете, накуп или на всяко тримесечие. Това обясниха от управляващата коалиция във връзка с антикризисните мерки. 

Какъв ще бъде реалният ефект от мерките срещу кризата

Както целият пакет, така и по-голямата данъчна отстъпка за родителите трябва да влезе в сила от първи юли, след актуализация на бюджета. След това  всеки родител ще може да прецени дали да вземе помощта наведнъж в края на годината - 600 лева за дете, или по 150 лева на всеки три месеца. И още - за да помогнат на родителите в кризата от социалното министерство предвиждат еднократната помощ от 300 лв. за ученици в първи и осми клас да се запази и за следващата учебна година. Министърът на труда и социалната политика дори предлага парите да се увеличат заради инфлацията. Иска и групата на учениците, на които се полага финансовият стимул, да се увеличи.

Антонио Георгиев е баща на едно дете.  Разказва, че през миналата година се е възползвал от данъчното облекчение от 450 лв. „Трудно се събират пари с малко дете, постоянно има разходи. Подкрепата не стига, но пак е нещо”, казва той.

Ще сработят ли мерките на властта срещу кризата

Сега финансовата подкрепа за родителите ще е по-висока. При едно дете - 600 лв., за две -1200, а за три деца - 1800 лв. годишно. Затова тази година Антонио ще подаде декларация отново, а парите предпочита да получи накуп.

„Ако става въпрос за тези 450 лв., които може би ще станат 600 лв. - на няколко пъти ако са, няма да се усетят. Когато са по-голяма сума наведнъж, може да купиш нещо по-голямо”, коментира той.

Управляващите предвиждат родителите да  могат да избират кога да взимат данъчната отстъпка - дали на всеки три месеца, или в края на годината. Увеличението от 1 юли ще бъде валидно със задна дата.

„Данъчното облекчение влиза в сила от първи юли. Родителите ще могат да се възползват и още на първи юли да подадат данъчното облекчение, което горе-долу ще бъде около 300 лв. за първото шестмесечие за дете, или съответно да могат да се възползват в края на годината”, заяви Венко Сабрутев от „Продължаваме Промяната”.

Какво предвиждат антикризисните мерки за родителите и пенсионерите

Междувременно от социалното министерство планират еднократната помощ от 300 лв. за ученици от първи и осми клас да продължи и за следващата учебна година.

„А защо и да не разширяваме кръга на хората, които ги получават? Защото бедните хора в България не са такива само когато децата им започват първи, втори или трети клас, а и нататък. Проблемът с напущането на училище е голям в България и част от причините за напущане са икономически”, смята социалният министър Георги Гьоков.

Освен да ги получават повече хора, Гьоков смята, че парите трябва да бъдат увеличени. „Защото инфлацията в голяма степен повиши цените, включително и тези, които трябват на хората да започнат учебната година – дрешки, обувки и така нататък”, посочи той.

Що се отнася до другата антиинфлационна мярка, която кабинетът вече представи - отстъпка от 25 ст. на литър гориво - от финансовото министерство все още уточняват детайлите как ще се приспадат парите, като даже са готови да премахнат лимитите.

„Към момента това, което коментираме, е 25 ст. на литър без лимит на обем гориво - това, което преди се споменаваше за 50 литра, като стъпката да важи за регулярните горива, не за тези брандираните с добавки”, каза Венко Сабрутев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.