Това е най-смъртоносната спецоперация в мегаполиса от година

Мащабна полицейска акция във фавела в Рио де Жанейро взе най-малко 21 души, съобщиха бразилските власти . Според министъра на здравеопазването на щата при операцията във  Вила Крузейро са загинали 20 души, а полицията съобщи, че случаен минувач е бил убит от заблуден куршум, което е увеличило броя на жертвите. Други седем души са хоспитализирани.

Военната полиция съобщи по-рано във вторник, че е била подложена на стрелба, докато е планирала да влезе във фавелата Вила Крузейро в северната част на Рио с цел да открие и арестува "престъпни лидери".

В последвалата престрелка загиват 10 предполагаеми престъпници, както и една жителка на квартала, улучена от заблуден куршум.

Полицията често извършва обиски в многолюдните бедняшки квартали на Рио, за да се бори с трафика на наркотици. Те заявиха, че този път са търсили лидери на банди, които се укриват във Вила Крузейро и са от други части на Бразилия. Това е най-смъртоносната полицейска акция в Рио от една година.

През май миналата година при полицейска акция във фавела, наречена Жакарезиньо, загинаха 28 души, включително един полицай. Това беше най-големият подобен инцидент в историята на града.Новинарският уебсайт G1 съобщи, че днешната акция е била насочена срещу Comando Vermelho, или Червеното командване - една от най-мощните престъпни банди в Бразилия.

Полицията съобщи, че е имало престрелки на високо разположени места в самата фавела и в гористите местности около нея. По време на операцията полицията е иззела седем автомати, пет пистолета, десет мотоциклета и шест автомобила.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС