Коментар на Виктор Минчев, Иван Хиновски и Кремен Георгиев

Рекордно поскъпване на парното от 1 юли поискаха топлофикациите в страната. Това става ясно от официалните им заявления до енергийния регулатор. Конкретното предложение е още от лятото цената да скочи с между 29 до безпрецедентните 332% за мегават. Новината идва на фона на постоянно увеличаващата се инфлация и ценовата криза с енергийните ресурси в страната.

„Това са цени, които са калкулирани на база на фючърсните цени на природния газ до 1 юли 2023 г. Т.е. цените, които КЕВР определя прогнозно от 1 юли тази година и които се получават въз основа на количеството потребен газ и цената му на международните борси. Това е прогнозата, газът расте нагоре, а това, че цените няма да бъдат такива е отделен въпрос”, коментира енергийният експерт и председател на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски.

„Има механизми, които да компенсират преразглеждането на разчетите на дружествата. В някои от тях се планира пускане на когенерации, които чрез произвеждането на електроенергия влияят на цената на топлинната енергия”, каза още той.

Топлофикациите искат увеличение на парното и топлата вода с до 330%

Според Виктор Минчев, който е член на УС на Асоциация „Свободен енергиен пазар", е нормално в преговорни взаимоотношения да бъде обявена значително по-голяма цена. „Това е политически разговор, в който едни хора ще дойдат и ще искат допълнително пари”, посочи той.

Според него аргументите, посочени в искането на топлофикациите, са резонни. „Има обаче няколко дребни актуализации и шрифтове, които са пропуснати в самото искане и явно това е предвидено, за да има някаква дискусия”, смята той.

„Днес се очаква становището на КЕВР. Със сигурност в него няма да са тези 300%, а ще са доста по-малко. По принцип топлофикационният сектор е най-нереформираният в България”, категоричен бе Минчев.

Председателят на Асоциацията на топлофикациите Кремен Георгиев обясни, че получените проценти са следствие от технологията на образуване на цените. „Към 31 март всяка година топлофикациите са длъжни да подадат заявления за цени. По принцип, която и да е топлофикация трябва да заложи разходите в тях. Към онзи момент доста неща не бяха известни, работеше се с моментната цена на газа, не беше ясно и дали ще има компенсации – в какъв размер и т.н. Ако всичко това се знаеше тогава, нямаше сега да има такива цени”, отчете той.

И добави: „Санитарният минимум за топлофикациите е повишен с 50%. През цялата предна година досега има точно три неща, които не са поскъпнали в държавата - парното, токът и водата".

Рамадан Аталай: Няма място за притеснение заради цените на парното и топлата вода

„Решение на проблема има. Има начини и това е, например, локалното парно, т.е. локална генерация, децентрализирано производство. Това е начинът, по който цял свят в момента се трансформира. Да се използват локални възможности е вариант”, каза Виктор Минчев.

Според Иван Хиновски пък основното направление е влизане на възобновяема енергия в топлофикациите. „За голяма радост най-сетне Столичната община състави координационно звено за навлизане на ВЕИ енергия в парното. Големите общини в Западна Европа пък използват битовите отпадъци за преработване в биогаз и използването му в топлофикационните системи. Такъв проекти има в Ротердам и в Щутгарт", коментира той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.