Партньорите в управлението казаха, че са изненадани от подобни текстове

Нов скандал в управлението. Появил се в медиите документ с разписани законови промени по модела „Магнитски” разбуни духовете в коалицията. Има ли държавата план да пише „черни” списъци и кой би попаднал в тях?

Разпространеният в медиите документ, за който се твърди, че е законопроект на управляващата партия и представлява българският вариант на закона „Магнитски” предвижда създаването на нов държавен орган, който да пази националната ни сигурност. Идеята е начело да застане вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Предвижда се органът да има право да пише два наказателни списъка, в които да попадат всички лица, за които има данни, че са извършили престъпления, свързани с националната, икономическата и финансовата сигурност на страната ни.

Работна група в МП пише проекта за икономическата и финансовата сигурност на държавата

Предвидените санкции са отнемане на имущество, запориране на всички сметки и активи. В тези списъци ще могат да бъдат включвани и политици. Ако лидер на дадена партия попадне в тях, то незабавно ще се спре държавната субсидия към формацията.

Днес властта не потвърди, но и не отрече истинността на този документ, а само посочи, че и сега подготвя законопроект в защита на националната сигурност. Коалиционните партньори реагираха бурно.

Появилите се текстове, предвиждащи санкции, се оказаха изненада за партиите в управлението.

„Този закон не е коментиран в коалиционния формат, не е коментиран вътре в партиите”, посочи Георги Свиленски от БСП.

„Подобни текстове изобщо не са били предмет на обсъждане, в какъвто и да е било политически формат”, заяви Христо Иванов от „Демократична България”.

Законопроект няма, убеден е и председателят на Народното събрание Никола Минчев.

„Това е работен проект, не знам как е изтекъл и защо. Вярвам, че преди да бъде във финален вариант има много време”, коментира той.

Проект: Нов извънреден орган за националната сигурност начело с Асен Василев

Партньорите във властта побързаха да обявят, че няма да подкрепят в страната ни да се пишат наказателни списъци.

„Ако въобще това е минало през мозъка на някой извратен политик, е абсолютен фашизъм”, обясни Станислав Балабанов от ИТН.

„Няма разумен човек в държавата, който да каже „да”, смята Свиленски.

„Аз разбирам защо се появява сега този пас към медиите, защото има хора, които се притесняват от още една вълна санкции по „Магнитски”, категоричен е Иванов.

Опозицията използва повода и атакува. „Този текст означава, че ако утре някой от вас обиди или наскърби Кирил Петков или Асен Василев - на вас могат да ви запорират цялото имущество”, смята Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС.

„Управляващите целят да подчинят своите коалиционни партньори, които от няколко дни нещо мрънкат”, каза Хамид Хамид от ДПС.

Обяснението дойде в Министерския съвет. Закон, който да пази националната ни сигурност от финансови и икономически щети, все още се пише.

„В Министерството на правосъдието имаме работна група. Не е законопроектът, който беше публикуван в медиите”, уточни зам.-министърът на правосъдието Борислав Ганчев.

„Този текст, честно казано, не съм го гледал в детайли. Има два или три варианта, които Правосъдното министерство като работна група е предоставило. Това, което е публикувано, въобще не е пускано нито за обществено обсъждане, нито е прието като какъвто и да е текст, който да излезе от групата”, подчерта вицепремиерът Асен Василев.

Според финансовия министър, след като българи попаднаха под ударите на закона „Магнитски“ у нас се е появила нуждата от законодателни промени. „Държавата нямаше как да защити държавните институции и фирми по адекватен начин. Поели сме ангажимент тази законодателна празнота да бъде запълнена”, добави Василев.

Ще включва ли защитата така наречените „черни списъци“ обаче тепърва ще стане ясно.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.