Ще има ли по-малък ДДС за парното

До две седмици управляващите ще разпишат и внесат за обсъждане актуализацията на бюджета, а в понеделник ще има извънредно заседание на Тристранния съвет. Това стана ясно след Коалиционния съвет, който се проведе в петък вечерта.

Именно през актуализацията трябва да бъдат утвърдени антикризисните мерки, които вече бяха представени. Сред тях е и намаляване на ДДС на парното и топлата вода от 20 на 9%, с което да се омекоти шокът от драстичното поскъпване на топлинната енергия от 1 юли.

Нов скок в цената на бензина и дизела (ВИДЕО)

Управляващите, в лицето на „Има такъв народ”, обаче признаха - идват тежки години и българите трябва да са наясно с това. В същото време, продължава да има напрежение в коалицията, като Тошко Йорданов обвини „Продължаваме Промяната”, че води паралелна политика и се опитва да заобиколи споразумението.

На фона на растящата инфлация и шоковото поскъпване на цените на парното и топлата вода, правителството ускорява темпото за актуализиране на държавната хазна.

„Обединихме се, че в седмицата от 6 до 10 юни ще се постараем в Народното събрание да бъде разгледан на първо четене в комисия Закон за бюджета с измененията по актуализацията”, коментира началникът на кабинета Лена Бориславова.

Тристранният съвет се събира извънредно заради пенсиите

Кабинетът си постави срок - до края на юни новият бюджет да е факт,  за да действат от 1 юли антикризисните мерки и по-високите пенсии. Пакетът от мерки трябва да бори и високите цени на топлоенергията, които също ще влязат в сила то 1 юли. Един от лостовете да се смекчи поскъпването от 40% е намаляване на ДДС на парното - от 20 на 9%. Мярка, която някои експерти критикуват.

„Намаляването на ДДС не е антикризисна, а прокризисна мярка, защото това не намалява цената на парното, а просто кара някой друг да я плаща. Нали разбирате, че държавата тези пари трябва да ги вземе отнякъде. Тя трябва да ги вземе от някакви други данъци”, коментира икономистът Григор Сарийски.

Парното поскъпва с близо 40%, токът – с 3,3%

Според други обаче това ще даде глътка въздух за крайните потребители.

„Ако се намали ДДС върху парното от 20 на 9 процента, това ще падне под 30 процента. Откъде ще се вземат парите? Имайте предвид, че ние имаме много индустрии, които печелят от тази ситуация, енергетиката прави невероятен износ на огромни цени”, смята икономистът Георги Ангелов.

По-ниско или нулево ДДС на парното ще понижи цената, но няма да е достатъчна мярка, смятат част от коалиционните партньори. От ИТН предупредиха, че правителството залага на много социални мерки, които трудно ще реализира без заеми.

„Бодряшки изявления как всичко може да се оправи с държавна намеса просто не са верни. Държавата отделя огромно количество пари за социални дейности. Но тези пари трябва да дойдат отнякъде. Ако икономиката не върви, другият вариант е заеми. Задават се трудни години”, предупреди Тошко Йорданов.  

Според ИТН единственият начин да се избяга дългова спирала е икономиката на страната да работи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.