Тепърва започват разговорите между КЕВР и дружествата

Възможни са промени в цената на парното и след 1 юли. Това каза председателят на КЕВР Станислав Тодоров. Той уточни, че ако ДДС на парно и топла вода бъде намален на 9%, ще се намали драстично и предвиденото поскъпване.

В отговор на Топлофикациите, които поискаха увеличение на цените за топлинната енергия с рекордните до 330 процента, енергийният регулатор обяви, че поскъпването няма да е толкова шоково. И пресметнатият среден процент за страната е сметките ни да нарастнат с 39 на сто.

Днес обаче беше допусната нова хипотеза. Средният процент на поскъпване за страната да падне до 26 на сто, ако се приеме антикризисната мярка за намаляване на ДДС на парно и топла вода.  

Но и още едно уточнение - въпреки, че цените, които ще бъдат обявени на 1-ви юли, са със срок на действие 1 година, корекции "надолу" или "нагоре" са възможни и в този период, заяви председателят на КЕВР- като всичко ще зависи от цените и доставките на природен газ.

Тепърва започват разговорите между КЕВР и дружествата, поискали по-високи цени на топлинната енергия - средно със 123% за страната. По думите на Тодоров реалистичното искане на Топлофикациите е трябвало да бъде по-ниско.

С колко точно поскъпва парното от 1-ви юли е в ръцете на депутатите, които ще решават да падне ли ставката на ддс от 20 на 9%. 

Ако НС приеме предложението на вицепремиера Василев, то парното вместо 39% ще бъде увеличено само с 26%. Дори и това поскъпване не е по джоба на семейство Церовски, които вече се готвят за следващата зима.

"Ние току що си направихме изолация на апартамента външна и разчитаме, че малко ще помогне това, но не е сигурно", казва Стоян Церовски. Отопление на ток не е алернатива за домакинството.

"Може би за момента ще излиза по-евтино, но не знам колко ще е ефективно на ток, защото ще топлиш една стая - не можеш да топлиш цялото жилище", казва той.

Дали ще има нов скок след 1-ви юли, или обратно - сметките ни ще паднат, зависи от развоя на войната в Украйна, твърди председателят на КЕВР.  "Допускаме такъв вариант, ако Русия изцяло спре доставки преди европейските държави да бъдат подготвени с алтернативни доставчици", посочи Тодоров.

И експерти прогнозират бъдещ нов скок. "Покачване ще има, ако продължи войната. Във всички случаи газта трябва да се замени с друг вид гориво. В Полша почти всички топлофикации са на въглища и това, че газта им е спряна не е проблем. Нашите почти всичките са на природен газ", подчерта Димитър Куюмджиев.

Решение експертите виждат в т.нар. блок тарифи за вода, парно и ток - до определена консумация се плаща една тарифа, а над нея - цената е по-висока. От КЕВР днес заявиха, че имат готовност за въвеждане на подобна схема.

"Това е някаква глътка въздух за енергийно бедните. Всеки си знае горе долу консумацията му каква е и може да си прецени да се лиши ли от нещо - някои ще се лишат, други няма да се лишат", смята Куюмджиев.

Блок таксите могат да се въведат месец и половина след гласуване на такова правомощие на КЕВР от Народното събрание. Идеята за 2 тарифи беше лансирана в пакета антикризисни мерки на правителството   

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.