Коментар на Григор Сарийски и Михаил Кръстев

Правителството прие Плана за въвеждане на еврото в България. Става въпрос за оперативния план, който дава ясни срокове и задачи към банките, платежните и държавните институции как точно да се въведе еврото и как ще стане превалутирането и обръщането на депозити и заеми. В студиото на „Твоя ден” темата коментираха Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към БАН и Михаил Кръстев от Съвета за икономически и публични политики.

Василев: Правителството прие Плана за въвеждане на еврото в България

„В момента в Еврозоната валутата се клати. Никога не е имало такъв паритет, какъвто в момента. Еврото пада с дни и то с много. Дълговата криза от 2013-2014 още не е отминала,  а следващата чука на вратата. Влизайки в Еврозоната влизаме в място което е доста неустойчиво. Целта е България да бъде вкарана там преди да започнат сериозните трусове и всички държави, които са извън нея, тотално да се откажат да влязат вътре”, заяви Сарийски.

„Не съм съгласен с тази оценка. България така или иначе е направила своя исторически избор през 1997 г. да не провежда самостоятелна монетарна политика. Причината е най-вече защото през тези години до взимането на това решение претърпяваме три много тежки финансови кризи, тъй като нашият политически елит се опитва да провежда крайно неуспешно самостоятелна политика”, коментира Кръстев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.