Това заяви вицепремиерът след заседанието на МС

Правителството е приело Плана за въвеждане на еврото в България. Това обяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев след заседанието на Министерския съвет. 

Става въпрос за оперативния план, който дава ясни срокове и задачи към банките, платежните и държавните институции как точно да се въведе еврото и как ще стане превалутирането и обръщането на депозити и заеми.

„Това е една техническа първа стъпка. Предстоят редица законодателни промени, които са необходими. В това число промяна в Закона за БНБ. Оттук нататък вече в парламента този процес ще продължи, както и голяма част от широките обществени дискусии по време на процеса по присъединяване”, уточни вицепремиерът.

 

 

Василев припомни, че България де факто вече е приела еврото през валутния борд, тъй като сме с фиксиран курс лев-евро. Той уточни, че планът е публичен от юли 2021 г. Приемането на еврото ще стане с фиксиран курс - текущият.

Финансовият министър обясни, че за защита на потребителите е предвидено три месеца преди въвеждането и девет месеца след въвеждането на еврото цените да се публикуват и в лева, и в евро, за да се избегне възможността несъвестни търговци да се възползват от превалутирането.

„Има и редица технически дейности, които банките, платежните системи и държавните институции трябва да извършат, за да са готови за работата в евро. Специално за търговците е предвидено да има двойна каса в лева и евро в рамките на един месец”, подчерта вицепремиерът.

Василев разясни, че техническата подготовка, за да може България да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 г. отнема поне 18 месеца, затова нямало много време за отлагане приемането на оперативната работа. Финалната дата за влизане ще зависи от законодателната промяна.

Как се стигна до приемането на плана

Точката за еврото, която е една от спорните в коалицията, влезе изненадващо в дневния ред. Обяви я премиерът Кирил Петков в началото на заседанието, а няколко часа по-късно решението беше прието и то въпреки възраженията от страна на БСП и „Има такъв народ”. Техните министри са гласували „против”, но „Продължаваме Промяната” и „Демократична България” имат мнозинство.

От партиите на Корнелия Нинова и Слави Трифонов обявиха, че вкарването на точката в дневния ред противоречи на приетите споразумения на експертните коалиционни съвети. По думите им преди приемането е трябвало да изчакат анализа на БНБ и Финансовото министерство.

„Преди да бъде приет техническият и оперативен план трябва да се изясни стратегическата цел. Трябва да е ясно на обществото защо е необходимо 01.01.2024 г., кога реално ще влезе еврото в България”, коментира Любомир Каримански от ИТН.

„Имаме коалиционно споразумение, което гласи, че решението кога да влезем в еврозоната ще бъде след детайлен доклад на БНБ и на Министерството на финансите”, обясни проф. Румен Гечев от БСП.

„Бяхме се разбрали коалиционните партньори на тези експертни съвети, че планът влиза и го даваме на банките, за да могат да се подготвят технически за приемането на еврото. Отделно се прави анализ”, добави Иво Мирчев от „Демократична България”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.