Така коментира депутатът от ПП думите на премиера за членство в новата либерална група „Обнови Европа”

„ПП и ДПС нямат място в едно европейско семейство”. Така коментира депутатът от „Продължаваме Промяната”  Искрен Митев думите на премиера Кирил Петков за членство в новата либерална група „Обнови Европа” в Европейския парламент и изключването на ДПС от европейската формация.

„Ако се сформира ново европейско семейство и ние сме част от него, България и „Продължаваме Промяната” ще имат своята дума” заяви Митев в студиото на „здравей, България”.

Управляващите предлагат да има финансови стимули за кръводарителите

Депутатът коментира и новия проектозакон за 10-процентни бонуси за лица, помогнали в разкриването на данъчни нарушители.

„Това е един проектозакон. Той е вкаран като част от мерките в борба с инфлацията и справянето с нея. Той е в поска по-висока събираемост на данъците. Идеята е, за да има повече приходи в държавата, българските граждани и фирми да помогнат в събираемостта”, поясни Митев. Той допълни, че „този законопроект трябва да се изчисти в детайли, защото има  много рискове”.

По думите му обаче на по време на тристранния съвет, проведен в понеделник, фирмите и асоциациите са подкрепили този законопроект.  „Вярваме, че всички в обществеността виждат ползите от това да има по-голяма събираемост”, заяви Митев.

Експерти: Още служебното правителство имаше амбицията да подготви закон във връзка с „Магнитски”

Има няколко условия към законопроекта. Едно от тях е да се осигури анонимност на лицата, подали сигнал. Друго е минималният праг от укрити данъци при подаване на сигнал да е 3000 лева. А трето са санкциите, които ще се прилагат при злоупотреби и подаване на фалшиви сигнали.

„При 3 сигнала,  които излязат без резултат – ще бъдете санкционирани”, каза Митев една от идеите.  „Има обсъждане един месец след като постъпят тези несъбрани до този момент данъци – 10% от тях ще бъдат плащани от НАП човекът, подал сигнал”, допълни още Митев.

По думите му, ако законопроектът бъде одобрен и влезе в сила, се очаква въздействието му върху държавния бюджет да е със стотици милиони.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.