Коментар на доц. Наталия Киселова и Юлиан Войнов

В медиите се появи документ, за който се твърди, че е законопроект на управляващата партия и представлява българският вариант на закона „Магнитски”. Той предвижда създаването на нов държавен орган, който да пази националната ни сигурност. Идеята е начело да застане вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. Документът разбуни духовете в коалицията.

„Още служебното правителство миналата година, след като бяха обявени санкции срещу български граждани и юридически лица, имаше амбицията да подготви закон, с който да уредят последиците от наложените санкции”, коментира преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Спор в коалицията заради евентуален законопроект за националната сигурност

„Оттогава, както и сега се разбира, има усилия да се създаде закон. В този смисъл – тук не сме изненадани. Изненадани сме от начина, по който някакви чернови се появяват през народен представител, който пък каза че и други народни представители са получили този текст”, каза още тя.

Според нея първо трябва да се реши политически дали е необходимо да има изцяло нов закон и дали трябва да има нормативна уредба на последиците. „Едва след като се реши този въпрос трябва да се търсят пътищата, за да се защитят интересите на държавата и общините”, добави Киселова.

Работна група в МП пише проекта за икономическата и финансовата сигурност на държавата

„След като бяха наложени санкции на някои физически и юридически лица започна инициатива за прилагане на клаузите на този закон спрямо българското законодателство, защото те не са пряко приложими”, обясни икономистът Юлиан Войнов.

По думите му по време на временните правителства е имало указания към банките да не обслужват определени физически лица и да не правят преводи. „Това създаде колизия с българското законодателство. Явно това е предпоставката да се започне този процес”, каза още той.

„Това, което видяхме като драфт, по никакъв начин не е проектозакон, който е тръгнал към Министерския съвет и Народното събрание, а просто работа на някаква работна група, която е тръгнала да пренаписва оригиналния вариант на „Магнитски”. Стигнали са до някакъв етап, не са получили политическа подкрепа и може би това е причината да изтече толкова рано”, смята Войнов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.