На място пристигна и председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева

Настаняването на украинските бежанци продължи до късно вчера. Над 50 души напуснаха лагера в Елхово по собствено желание. Те го определиха като невъзможен за живот с деца и като затвор. Голяма част от тях отказаха да влязат във фургоните, които се намират във временните разпределителни центрове, заради условията в тях, и стояха часове наред в автобусите. След като преспаха в лагера, впечатлението на украинците от фургоните и условията остана непроменено.

Парламентът ще изслуша Константинова за украинските бежанци

„Организация – нула, информация – нула. Нищо! Излязохме от автобуса и ни оставиха”, сподели една от бежанките. Друга заяви, че си тръгва. „Мислите ли, че хората след войната могат да останат тук? Аз мисля, че не. Децата ни са уплашени”. Трета изрази надежда, че би останала във фургоните до 5 дни, но се надява скоро да им бъдат предоставени по-добри условия. Имаше и такива, които не останаха разочаровани.

„Ние смее много благодарни на България за това, че ни приехте. Живяхме два месеца в "Златни пясъци" в луксозен хотел. Видяхме как организирано ни приехте. Щастливи сме, че не сме при войната, че се намираме под мирно небе. Виждаме, че сме защитени. Има камери с видеонаблюдение. Нашите деца живеят спокойно. Благодарим ви”, сподели една от жените.

Около полунощ в центъра за настаняване в Елхово пристигна и председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. Тя потвърди, че днес се очаква пристигането на още украинци. Те остават в разпределителния център до 72 часа, след което се пренасочват.

Първите украински бежанци пристигнаха в буферните центрове в „Сарафово” и Елхово (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Просто тук е буферен център до 72 часа. Това е така нареченият филтър или триаж, за да се приоритизират хората със по-специфични нужди. Това е смисълът на буферната зона. След това се насочват, правят се групи и списъци, ако хора са се сближили, докато са били на един хотел, може някаква група, да кажем 40-50 човека, да бъдат насочени и съответно към почивна база, така че да не се разделят, след като са създали една миниобщност. Вече разбрах, докато идвах по пътя, че има една жена на инсулин. С нейните придружители, както и други ако има в такова уязвимо положение с бебенцата, да бъдат насочени вече към почивни бази, за да могат да се настанят в условия, в които да изкарат до 31 август, както е втората фаза на програмата”, обясни председателят на ДАБ.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Лагерът в Елхово е построен през 2019 г., а това е неговото първо ползване. Мариана Тошева обясни, че е помолила бежанците да направят четири списъка, според които още днес те ще бъдат разделени на групи и преместени към други бази. Първият списък е с възрастни хора, които имат заболявания. Вторият – с майки на деца до 3-годишна възраст. Третата категория са хората, които разполагат със собствен транспорт, обясни Тошева. Последният списък е на различни хора, чиито деца са на възраст над 3 години.

Дайнов: Чрез Калина Константинова говори азиатската диващина

Дълга опашка се изви пред бусовете за храна и вода, след като вчера тя не достигна за всички. „Ситуацията беше доста динамична, пристигаха непрекъснато украински бежанци”, каза Васил Александров, който е областен управител на Ямбол. Той обаче опроверга твърденията, че за част от новодошлите бежанци е нямало осигурена храна. По думите му всички украинци са били нахранени.

Очаква се днес лагера в Елхово да напуснат над 150 души. От Агенцията за бежанците заявиха, че няма да допуснат оставането на бежанци повече от два дни. Нуждаещите се от лечение ще бъдат закарани в Бургас, в белодробен санаториум в Пловдив и в Старозагорските минерални бани, а част от майките с деца - в детския комплекс в Ястребино.

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.