Очаква се вицепремиерът да бъде изслушан в парламента

Темата с бежанците разпали политически спорове в парламента. По настояване на ГЕРБ утре в пленарната зала ще бъде изслушана вицепремиерът Калина Константинова. Изказването на Константинова по адрес на предлаганата от държавата помощ за Украниците предизвика полярни реакции преди дни. „Продължаваме Промяната” твърдо застана зад нея. Обяви го в парламента председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров. 

Гюров: „Продължаваме Промяната“ стои зад вицепремиера Константинова

Хаосът с разселването на бежанците от Украйна беше определен от ГЕРБ като пореден провал на правителството, а персонална критика имаше към Калина Константинова.

„Нейното изказване потресе всички. Всички искат нейната оставка. Ние искаме Константинова да идва на тази трибуна, за до може вие народните представители от управляващата коалиция, когато гледате нагла усмивка, всеки път да си мислите за „Български пощи”, украинските майки. Държавата на Киро и Калина не може. Не може, защото тези, които случайно са попаднали на държавното кормило в този момент, не могат”, заяви Радомир Чолаков от ГЕРБ.

ГЕРБ-СДС за Калина Константинова: Всички искат нейната оставка

Последва реакция и на партиите в коалицията.

„Нямам коментар, не съм я гледал, казаха ми. Нищо не коментирам”, заяви Любомир Каримански от ИТН.

„Грешка беше това изявление", заяви Христо Иванов, председател на парламентарната група на ДБ. „Очевидно беше недомислена тази комуникация, създаде много повече въпроси“, допълни Иванов. 

Той очаква, когато Калина Константинова се яви в парламента, да види много по-балансирани и ясни послания, които да отговорят на практическите въпроси как България ще се погрижи за украинските бежанци. 

„Мислим, че досега се справи чудесно правителството, всички бежанци бяха настанени, обгрижени. Така че, да, в момента имаме една преходна фаза, в която трябва да видим как първоначалната фаза на приемането на бежанците трябва да мине в една по-дългосрочна мярка и решение”, каза Андрей Гюров

Правителството се справи перфектно с бежанската криза от Украйна", коментира и министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков пред журналисти по повод критиката срещу правителството и Калина Константинова.

"Предоставихме на украинските бежанци най-добрите условия в сравнение с всички страни в Европа и където има бежанци, посочи Гьоков. До момента аз нямам забележки, оттук нататък ще наблюдаваме процесите по преместването от хотелите по почивните станции, допълни министърът. 

 Парламентът ще изслуша Константинова за украинските бежанци

В специална декларация от ПП отговориха на ГЕРБ-СДС: "Днес парламентарната трибуна отново беше употребена от ГЕРБ-СДС за евтин политически популизъм". И подчерта, че по въпроса с бежанците България продължава да оказва необходимата подкрепа. "Държавата осигурява всичко необходимо – храна, безплатен превоз, места за настаняване. Осигуряваме помощ на всеки, който има нужда от такава." 

Като припомня всичко направено до момента за бежанците, от ПП подчертават: "Изключително грозно е да се използва процеса по преместване на украинските граждани за политически атаки, за всяване на напрежение. Особено на фона на свършеното до момента! Това, колеги, е срамно! Срамно е, колеги от ГЕРБ." 

По-рано декларация по темата разпространи и Съюзът на демократичните сили. В нея настоя за незабавните оставки на Калина Константинова и Мариана Тошева, председател на Държавната Агенция за бежанците. 

"Възраждане" също се обявиха за оставка на вицепремиера Константинова. Петър Петров от партията каза: "Държа да напомня, че позицията на партия "Възраждане" е оставка не само на Калина Константинова, но и на цялото правителство, заради цялостно неадекватната му политика не само заради неадекватните действия по отношение на този казус с настаняването на чуждите граждани, бягащи от войната". 

Утре се очаква Константинова да бъде изслушана в парламента по темата за преместването на украинските бежанци. 

По другата политическа тема - среднощният коалиционен съвет, депутати от партии в управлението обясниха, че до четвъртък финансовият министър трябва да изпрати точните параметри за прилагане на антиинфлационните мерки и макро рамката на  актуализацията на бюджета.

„Много е важна схемата, не съм я видял, дали има възможност за диференциране към най-уязвимите групи. Аз лично държа на това, за да няма раздаване на пари на калпак”, заяви Любомир Каримански.

Уверението на финансовия министър Асен Василев е, че необходимите около 2 млрд. лева за мерки са налични. А властта трябва да изготви списък с всички закони, които трябва да се изменят, за да могат да дойдат други средства -  тези от Европа по Плана за възстановяване.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.