Той отново обясни, че очаква да види реални резултати, за да се вдигне ветото за Северна Македония

Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие. Така категорично президентът Румен Радев отново обясни, че очаква да види реални резултати, за да се вдигне ветото за Северна Македония. Външният министър Теодора Генчовска обвини в саботаж екипа съветници по външнополитическите въпроси на премиера. Президентът коментира и други актуални политически теми.

Радев отрече да има условия за негово участие в среща в Париж, за което се появиха спекулации в медиите. Според информацията премиерът и президентът се очаквало да се срещнат с френския президент Еманюел Макрон по въпроса за Северна Македония и вдигането на българското вето. Държавният глава коментира и ситуацията с настаняването на бежанците от Украйна. 

Радев за бежанците: Ако искаш подкрепа от държавата, трябва да уважаваш нейните решения

Политиката на страната ни трябва да бъде внимателна и постоянна по отношение на бежанците от Укрйана - така президентът коментира проблема с настаняването им. „Помните, че в началото на кризата, основният приоритет беше да интегрираме тези хора в нашето общество, а сега ние го задраскваме и в това отношение при положение, че имаме остър недостиг на качествени кадри. Но и бежанците трябва да следят указанията на българските институции. Ако искаш подкрепа от българската държава, трябва да уважаваш тези условия”, каза той.

Българското вето за членството на Северна Македония остава основна тема за напрежение между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2.

„Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие. Затова няма и условие за такава среща в Париж. Оценявам загрижеността на нашите европейски партньори, но аз искам да видя реални резултати”, категоричен беше Румен Радев.

„Що се отнася до убеждението на премиера, че последната инстанция към проблема с РСМ е Народното събрание, трябва да уточня, че последната инстанция винаги е народът и за неговото консултиране има конституционни механизми. Следя внимателно поведението на партиите. Всички българи ги следим, това е единственото, което мога да споделя в момента”, добави той.

И отказа да потвърди дали иска да бъде проведен референдум по въпроса за Северна Македония. „Сверете в Конституцията какви са конституционните механизми за питане на общественото мнение”, каза Радев.

Генчовска: Въпросът със Северна Македония няма да се реши до края на френското председателство на Съвета на ЕС

В същото време от Министерството на външните работи отрекоха да подготвят доклад за напредъка на Северна Македония. „Доклад бихме могли да изготвим, ако се проведе КСНС, което е в правомощията на президента. На този етап въобще няма идея за свикване на такъв”, заяви Теодора Генчовска.

Тя отново обвини екипа на премиера в саботаж. „За съжаление обаче екипите по външна политика на премиера продължават по всякакъв начин да саботират процеса. Провеждат разговори с нашите партньори от ЕС. Ние се опитваме професионално да водим тези разговори, но пак по страничен начин разбираме, че вървят и паралелни разговори и от съветници на премиера”, посочи Генчовска.

Категорична е обаче, че Министерството на външните работине може да бъде заобиколено.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.