Най-много трагични инциденти има с хора между 50 и 64 години

В седмицата на водното спасяване и в първите дни на летния сезон, Българският червен кръст - със съвети за безопасно лято на морето. Статистиката показва, че най-много трагични инциденти има с хора между 50 и 64 години. При тази възрастова група основните причини за фатален край са заболяване, употреба на алкохол и най-вече подценяване на ситуацията.

Близо половин век Васил Алексиев е спасител на плажа. За всичките тези години е предотвратил десетки човешки трагедии. „Съжаляваме единствено за тези, на които не сме успели да помогнем, защото не се броят хората, на които сме помогнали, а хората, на които не сме успели”, казва той. За 45 години във водата не смята, че плажуващите стават по-дисциплинирани - напротив. „Цяло лято се занимаваме с тях и обясняваме, но винаги срещаме неразбиране. Казват добре и на следващия ден пак са там”, оплаква се спасителят.

ЕКСПЕРИМЕНТ НА NOVA: Колко ще ни струва пътят до морето с различните видове транспорт

През миналата година спасените от удавяне у нас са над 4100 души, от които 11 деца. Случаите с фатален край са 96. Най-много инциденти стават в началото на летния сезон, казват от Българския червен кръст.

Водата крие опасности, колкото и спокойна да изглежда, казва доц. Стоян Андонов, който е председател на Националната комисия по водно спасяване към БЧК. По думите му по-опасни от плажовете по Черноморието са вътрешните водоеми и именно там стават 70-80% от удавянията. В сладката вода човешкото тяло има по-лоша плаваемост, обяснява експертът.

Нередности по българските плажове, дни преди началото на новия летен туристически сезон

Макар и в четвърти клас, Георги Карагюлев знае опасностите, които крие дълбокото, и вече е подготвен как да реагира - и когато изпадне в беда, и когато трябва да помогне.

„Когато някой започне да се дави, първото, което трябва да направиш, е да запазиш спокойствие. Трябва да видиш някакъв най-близък предмет, да му хвърлиш и после да отидеш при спасителя”, обяснява ученикът от 55 СУ „Петко Каравелов”.

НА МОРЕ: Порция цаца стига до 10 лв., шопска салата – 18 лв.

Според доц. Андонов началото и краят на сезона – месеците юни и септември, са най-критични, защото огромният контингент ученици, учители и студенти, които са спасители по морето, ще трябва да се върнат към основните си занимания.

Експертите призовават да се подчиняваме на указанията на спасителите. А нарушителите да бъдат санкционирани.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.