Санкциите за нарушителите стигат до 500 лв.

Въведоха пълна забрана за движение на каруци в София. Промяната влезе в сила от 1 юни. Тя действаше и досега в центъра на столицата, по Околовръстното и по основните булеварди, на практика обаче това не спираше превозните средства с животинска тяга.

Новото сега е, че каруците на нарушителите и конете ще бъдат задържани, а глобите може да стигнат до 500 лв. Репортерът на NOVA Стоян Нешев и операторът Георги Чобански тръгнаха на лов за каруци.

От днес в София влиза в сила забраната за движение на каруци

Забраната ще се отрази най-тежко на Траянка от квартал „Факултета”.

„Много жени сме каруцари. Наследих занаята от баща ми”, каза тя. И поясни, че каруцата ѝ струва 500 лв., а конят 2000 лв.

„Нямам възможност за кола. Чистим мазета, апартаменти за пари. Ако забранят каруците, ще стане по-лошо. Хората ще започнат да крадат, за да се изхранват”, сподели още жената. Тя показа и документите на каруцата.

Според общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера подобни средства за движение са причина за катастрофи, а освен това често ги карат малолетни и непълнолетни.

Целия репортаж гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.