И президентът, и премиерът на България определиха палежа като провокация

Подпалването на културния център „Иван Михайлов” в град Битоля доведе до остри политически реакции. Външният министър Теодора Генчовска замина за Северна Македония.

Подпалиха Културния център „Иван Михайлов” в Битоля

Два месеца след откриването на културния център „Иван Михайлов” в Битоля напрежение около него отново се появи. Този път след като осъмна опожарен. Около 06:00 сутринта Любчо Георгриевски, който отговаря за центъра, е събуден от полицията в Битоля.

„Казаха, че е избухнал пожар в клуба на културния център”, разказа Георгриевски.

Актът беше силно критикуван в България. Президентът Румен Радев го определи като „поредна провокация”. "Бихме искали да вярваме, че призивите, които днес чуваме от официални институции в РСМ решително да се търсят извършителите на този варварски акт, ще се реализират на практика", се казва в позицията на президента.

Радев: Палежът на културния център на българите в Битоля е поредната провокация

И премиерът Кирил Петков, и вицепрезидентът Илияна Йотова определиха опожаряването на центъра като „провокация”.

Петков: Осъждам остро палежа в Битоля

От БСП също определиха деянието като израз на езика на омразата и такива прояви според тях усложняват още повече диалога между София и Скопие.

„Категорично го осъждаме. Това е още  едно проявление на възраждане на антибългарската риторика”, заяви Атанас Зафиров от БСП.

БСП осъди палежа на културния център в Битоля

А от ВМРО смятат, че този вандализъм променя много ситуацията в отношенията между двете страни.

„Ние настояваме всякакви разговори с РСМ и нейните представители да бъдат прекратени до тогава, докато извършителите бъдат установени, изправени пред правосъдието и осъдени. Член на каквато и да е било организация не трябва да става държава, която извършва държавен тероризъм срещу своя общност на своя територия”, заяви Ангел Джамбазки.

Джамбазки за опожаряването на КЦ „Иван Михайлов“: Чудовищна гавра

За Северна Македония вече замина външният ни министър Теодора Генчовска. Преди да се срещне с колегата си Буяр Османи тя е посетила и центъра в Битоля.

„Изрази пълната подкрепа на българската държава за нашата работа”, заяви Георгиевски.

Палежът на българския културен център беше осъден и от властта в Скопие. В своя профил във Facebook президентът на Северна Македония Стево Пендаровски определи акта като провокация и като деяние, което не е в полза на подобряването на отношенията между двете страни.  Подобна позиция изразиха премиерът Димитър Ковачевски и външният министър на Северна Македония Буяр Османи.

„Остро осъждаме вандалското нападение срещу сдружение „Иван Михайлов” в Битоля. Този акт е доказателство, че много участници са против напредъка, постигнат в диалога между Северна Македония и България и нашето общо европейско бъдеще”, заяви Буяр Османи.

По-късно Теодора Генчовска и нейният колега Буяр Османи, заедно с екипите на министерствата на външните работи проведоха работна среща.

„Разговорите протекоха в приятелска и конструктивна атмосфера с цел продължаване на диалога между двете министерства за преодоляване на отворените двустранни въпроси в съответствие с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество и напредък в евроинтеграционния процес на Северна Македония”, съобщиха от МВнР.

„Разговорите ще продължат и през следващия ден,  допълнително ще се активизират в предстоящия период с цел намиране на взаимни решения за постигане на общата цел за развитие на европейското бъдеще на Северна Македония. По време на срещата съвместно беше остро осъден инцидентът в Битоля. Двете министерства ще продължат да търсят взаимноприемливи решения и  да развиват двустранните отношения”, добавиха от ведомството.

Разследване на палежа на българския център в Битоля вече започна. Напрежението около него започна още от откриването му, когато властта в Северна Македония обвини България в провокация с избора на името Иван Михайлов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.