Според тях към днешна дата оръжейницата няма просрочени задължения

Само за първите 5 месеца на 2022 г. по сметките на „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД са постъпили над 150 млн. лв. приходи, а подписаните договори надхвърлят половин милиард лева. Това се посочва в позиция на Съвета на директорите на дружеството по повод мотивите на вицепремиера Корнелия Нинова за рокадата в ръководството на оръжейницата. Сред тях тя посочи лошите му финансови резултати.

Нинова: ДКК сменя борда на ВМЗ-Сопот

В позиция до медиите Съветът на директорите опровергава твърдението на Нинова, че ВМЗ е завършило 2021 г. с печалба от 3 млн. лева, а сегашният борд за 3 месеца е довел дружеството до загуба от 1 млн. лв. „Фактите са следните – ВМЗ е завършило 2021 г. с печалба не от над 3 млн., както твърди вицепремиера Нинова, а от малко над 1 млн. лв.”, посочват от Съвета на директорите.

Според тях не отговаря на истината и че ръководството е отказало да плати дивидент за 2021 г., както е решил МС. Те посочват, че още на 20 април 2022 г. годишният финансов отчет на ВМЗ е изпратен за одобрение на ДКК, но до този момент становище не е дадено и това блокира изплащането на дивидента към държавния бюджет „Ако това е сред мотивите на вицепремиера, то тя следва да освободи Съвета на директорите на ДКК, а не този на ВМЗ“, коментират от оръжейния завод.

За другото твърдение, че се продават обособени части от предприятието, се казва, че ”…всъщност в решението да се продават тези обособени части по-голяма роля има вицепремиерът Нинова, отколкото сегашният Съвет на директорите на ВМЗ, тъй като това решение е взето от Народното събрание през 2019 г.”

За първите месеци на 2022 г. са подписани нови договори за над половин милиард лева, а към днешна дата Дружеството няма просрочени задължения, пише още в позицията на Съвета на директорите.

Синдикатите във ВМЗ-Сопот решават дали да протестират

Те изразяват съжаление и тревога, че вицепремиерът Нинова е била заблудена в момент, когато са възложени „рекорден по обем договори” на държавния завод, който е структуроопределящо предприятие с хиляди заети работници.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.