Това обяви министърът на икономиката и индустрията

Днес ръководството на „Държавната консолидационна компания” взе решение да смени борда на ВМЗ-Сопот. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

„ВМЗ-Сопот завършва 2021 г. с печалба от 3,107 млн. лева. Но този борд, който управлява сега, за първото тримесечие на 2022 г. реализира загуба в размер на 1,640 млн. лв. Само за три месеца от печалба над 3 млн. се стига до загуба от 1 млн.”, подчерта тя.

Изненадваща проверка на Нинова във ВМЗ Сопот

Нинова цитира данни от доклад на одитори, според който се забелязва увеличение на задълженията спрямо 31 декември 2021 г. с 21 млн.

„Министерският съвет взе решение държавните дружества да приведат дивидента си в размер 100% в бюджета до 30 април 2022 г. Въпреки неколкократните писма, които ръководството на ДКК изпраща до ВМЗ - Сопот, ръководството отказва да плати държавния дивидент до този момент”, обясни още министърът.

ДКК: Кирил Петков няма право да уволнява директорите във ВМЗ-Сопот

Тя е категорична, че няма да бъде позволено държавните дружества да се „разпарчетосват” и продават. „Ръководството на ВМЗ-Сопот, зад гърба на принципала - ДКК, и моя - като министър и принципал, обявява продажба на обособени части, представляващи собственост на ВМЗ. Научаваме случайно за тази продажба. Взехме мерки и я спряхме веднага”, каза още Нинова.

По думите на министъра на икономиката и индустрията новите ръководни органи са „професионалисти” и „почтени” хора. Става дума за Иван Василев Иванов - доскорошният областен управител на София - област, Мариан Кънчев Йовчев и Камен Николов Шаралиев.

Нинова завърши с думите, че държавните предприятия могат да се управляват професионално, компетентно, печелившо и с грижа за работниците. „Който не отговаря на тези изисквания, ще трябва да се разделяме”, предупреди министърът. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.