От Агенцията по горите започнаха проверка

Сигнал до NOVA - незаконна сеч в гората над Копривщица. Над 100 кубика дърва от имота на местен земевладелец са били отсечени и изнесени без разрешение от контролните органи.

Депутат от ПП: Около една пета от парите от дърводобив се отклоняват към партийни каси

„Когато дойдохме преди месец, гората беше нацяло изсечена. 30-40-годишна гора е, няма останало нито едно дърво”, каза Димитър Ватахов, който е потърпевш.

Той води екип на NOVA в имота си в местността „Кукувица” над Копривщица, за да покаже щетите от кражбата в гората му. Пресмята, че около 100 кубика дърва са изсечени, или половината гора от общо 43 декара.

„Виждам, че е останала само вършината и да чистя, каквото е останало след взимането на дървесината”, добавя Ватахов.

Разказва, че не за първи път му изсичат гората. Извършителите обаче остават неизвестни. „Преди 2 години имах същия казус. Общинско предприятие сече на граница – нито са чули, нито са видели, нито установиха и тогава”, разказва Димитър Ватахов.

Как се изнася дървесина, без никой да чуе и види, е загадка и за самия Ватахов, който в момента работи като общински съветник. „Хората се оплакват, но повечето вече са безразлични. Виждат, че нищо не се случва и престанаха да подават сигнали. Сега вече никой не го интересува”, коментира той.

Село се готви за протест заради сеч, която може да замърси водата им

Екип на NOVA отиде в букова гора над Копривщица, за да види има ли незаконна сеч заедно с бившия директор на Агенцията по горите Александър Дунчев, който сега е депутат от „Продължаваме Промяната”. Гората е общинска и за нея към момента няма позволително за сеч. „Въпреки това виждаме, че сериозна машина - трактор е вършала из цялата гора и са вадени, отсичани на момента 100-годишни буки. Само около нас са 10. Всяко дърво по един кубик, т.е. само тук са откраднати 10 кубика”, коментира Дунчев.

„Ако бяха идвали горски преди нас и бяха извършили качествена проверка, тук трябваше да има червена марка отгоре, с която се установява и описва незаконна сеч”, добавя той.

Същото е положението и в друга общинска гора. Според Дунчев незаконна сеч се узаконява с фалшиви горски марки. Той показва как се правят. „Някой не със секирка, а с трион е бръмнал, с резачката е обелил лекичко кората и после е ударил с някакво чукче, което е шестостенно. Много често си правят фалшиви чукчета като на горските”, казва той.

От Агенцията по горите започнаха проверка.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.