Според политолога доц. Антоний Гълъбов се намираме в правителствена криза

"Има шанс правителство на малцинството да успее, въпросът е доколко ще има свобода на действие. То обаче винаги трябва да разчита на подкрепа от една или друга политическа формация. Това ще му постави ограничения. Може да изглежда и като кукла на конци. ДПС са най-добрите майстори и играят тази игра от доста време". Това заяви за "Твоят ден" по NOVA NEWS социологът Кольо Колев.

По думите му става въпрос за пари и интереси. "Политиката е сложна игра, основана на намиране на допирни точки между всякакви интереси с оглед на преследването на обща цел. ДПС е последователен играч, който "клати" едно по-силно управление и да бъде възможна негова патерица. ГЕРБ пък е възможно да окаже ситуационна подкрепа, те знаят, че гражданите няма да се обърнат към тях с надежда. Не е дошло времето да се завърнат", посочи той.

ПРАВИТЕЛСТВО НА МАЛЦИНСТВОТО: Ще блокира ли работата на НС без ясно мнозинство

Според политолога доц. Антоний Гълъбов се намираме в правителствена криза. "Петков трябва да предложи заместници на оттеглилите се министри. Най-вероятно подкрепа за нови предложения с този премиер и вицепремиер няма да има. До края на тази седмица трябва да получим отговор дали това правителство има шанс да продължи. Има възможност НС да успее да актуализира бюджета", сподели той.

Според него ДПС се опитва да избегне възможността да бъде "пакетирано" с ГЕРБ. "Те се готвят за поне три сценария - постигане на съгласие за кабинет без Василев и Петков, вариант на ново правителство или подготовка за избори. ДПС не иска да бъде "залепено" в опозиция с ГЕРБ", смята политологът. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.