Чуха се искания за вот на доверие

Опозицията използва  разпадането на четворната коалиция, за да атакува отново. „Тъжно и трагично е че правителството се разпада поради взаимни обвинения в корупция и некомпетентност. Тези, които дойдоха със заявка за нулева толерантност към корупцията вече достигнаха до ниво нулева толерантност дори помежду си”, каза в кулоарите на парламента Десислава Атанасова от ГЕРБ.

КАБИНЕТЪТ НА МАЛЦИНСТВОТО: ПП и ИТН с различни виждания за носителя на мандата (ОБЗОР)

А от ДПС очакват заедно с оставката на вече заявените министри да се внесе оставката на целия кабинет. Това заяви Мустафа Карадайъ. Амбицията на премиера  Кирил Петков да търси 12 гласа, за да има мнозинство в парламента, срещна първо отпора на ДПС. „Да подкрепяме кабинет на Кирчо Лъжеца и Асен Крадеца? Вие шегувате ли се?”, попита Хамид Хамид.

„Възраждане” пък отхвърлиха спекулациите, че ще станат златен пръст на „Продължаваме Промяната”. И все пак са готови да дадат подкрепа срещу пет условия. Сред тях - изтегляне на плана за въвеждане на еврото и вдигане на санкциите срещу Русия. „Продължаваме промяната”, която от вчера трябва да се казва „Продължаваме агонията”, просто да освободи управлението на държавата”, призова лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

Биков: На мястото на Петков бихме поискали вот на доверие

Дойде и непоискан съвет от бившите към настоящите управляващи. „На мястото на Кирил Петков бих поискал вот на доверие и чак тогава кабинет на малцинството. Има два вота на доверие, които ще влязат през следващите дни. Единият е актуализацията на бюджета, другият са евентуалните персонални промени”, каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Преломен момент за събиране на мнозинство ще бъде гласуването в пленарна зала след заявката на премиера да издигне Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ. Засега индиректно повечето гласове са за отказ за подкрепа. Ива Митева от ИТН заяви, че тяхното притеснение за Бойко Рашков било той да не бъде употребен и унизен.

Йорданов: Всички министри на ИТН ще депозират оставките си

И докато останалите три партии в управлението смятат, че не е време за нови избори, други искат точно това. „Това било опасно? И сега не било окей да правим избори? Не, окей е! Окей е, за да измете народът най-голямото недоразумение за последните 30 години”, категоричен беше депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Какъв ще е изходът от тази ситуация засега остава неясно.

Йотова: България няма нужда от предсрочни избори

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.