Бившата румънска министърка е осъдена за подкуп

След два месеца съдебен процес Апелативният съд в София връща окончателно в Румъния бившата министърка на туризма Елена Удря. Тя трябва да изтърпи присъдата си от 6 години затвор за корупция. Бившият румънски министър ще търпи присъдата си в женския затвор до Букурещ.

В съдебната зала румънката обяви, че присъдата й е политическа. Посочи още, че разследването срещу нея първоначално е било прекратено, но след Лаура Кьовеши е оглавила антикорупционната дирекция през 2013 година то било възобновено. Удря е осъдена за вземане на подкуп и злоупотреба със служебно положение. На излизане от Апелативния съд бившата министърка имаше надежда, че магистратите няма да я пратят в румънски затвор. „Очаквам справедливо решение”, каза тя.

В България заловиха румънски министър, осъден на 6 години затвор

На въпрос кои са нейните опоненти в Румъния, Удря отговори: „Тези, които изпълняват важните функции в държавата”. Това беше и основната й теза пред българския съд, която не издържа.

Бившата министърка беше задържана на граничния пункт „Кулата” преди 2 месеца. Напуснала е Румъния легално с кола през Гюргево часове преди съдебното решение. Освен министър, Елена Удря е била и кандидат за президент на Румъния. Била е съветник и на президента Траян Бъсеску.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.