Официално откриваме летния туристически сезон

Днес официално откриваме летния туристически сезон, макар и навън никак да не изглежда като за море и почивка. В унисон с лошото време, всеки ден осъмваме с нови и нови по-високи цени.

Още с първата крачка на ивицата правят впечатление цените на плажните принадлежности. Цените на чадъри и шезлонги са се запазили, както през миналата година. Нашата проверка показа, че цените на север достигат до 10 лв., а на някои места - дори повече. „В момента имаме 25 спасители. На 10 поста са разположени, като на всеки пост има по двама. Съответно има и сменници. През сезона от 1-ви юли, ще бъдат разкрити още 5 поста”, увери варненският старши спасител Георги Есов.

Родните производители - в протестна готовност заради растящите цени

Проверяваме какви са цените в крайбрежните ресторанти. За целта влизаме в произволно избрано заведение, за да видим колко ще ни струва любимата комбинация - бира с цаца.  Отваряйки менюто, веднага ни прави впечатление увеличението на цените, а ресторантьорите споделят, че поскъпването е неизбежно. „Спрямо миналата година средно увеличението на цените варира от 10 до 15%. Говоря за цени в меню. Суровините, доставките и всичко друго, с което работим, сравнено с миналата година, цените им са скочили с над 20-25%”, не крие Снежана Бойкова, която е управител на крайбрежно заведение. В нейния ресторант бирата и цацата ни струват общо 12 лв. и отново имаме късмет, защото има места по родното Черноморие, на които тази класическа комбинация излиза доста по-солено. „Гледаме поне в началото, докато не сме в активен сезон, да не вдигаме цените до степен, в която да отблъснем клиентите, тъй като ние не сме от година-две. Във Варна хората ни познават, имаме си постоянни клиенти. Държим и на качество, и на цена”, допълва управителката на заведението.

БЕЗОПАСНО ЛЯТО: Има ли недостиг на спасители по родното Черноморие

Поскъпване има и при нощувките. В „Златни пясъци” цените са с 20% нагоре. Станислав Стоянов е зам.-председател на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци. Той споделя, че в последно време разходите на хотелиерите са се вдигнали главоломно.  От бранша обаче казват, че увеличението на цените, поне на този етап, не влияе на търсенето. „Това увеличение не спира туристите, има търсене. Гостите продължават да се записват. Всички са наясно, че разходните части не могат да бъдат прескочени. Влизат в положението. Към момента записванията спрямо същия месец на миналата година са горе-долу едно към едно, с тенденция на леко покачване”, каза още Стоянов.

Здравко Василев има бизнес в Приморско – управлява ресторант и хотел. Той написа пост във Facebook, стимулиран от, по думите му, спекулативната информация за цените по морето. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.