Как се справя съседката ни с проблема?

Как и кой да води битката срещу корупцията в България? Тази тема, заедно с ветото за Северна Македония и парите за магистрали, стана причина за разпада на правителството. Как го правят румънците? В „Срещу течението” Евгений Генчев разговаря с шефа на тяхната агенция за борба с корупцията - Силвиу Попа.

Идвате в България в много интересен момент, когато правителството е на път да падне. Как Ви изглежда тази криза, гледана отвън?

- Разбира се, във всяка страна има много правителствени и институционални договорености, но това, което ме притеснява, е общият ангажимент на страни като Румъния и България да се борят с корупцията. И мисля, че всяко сътресение в рамките на мандата на едно правителство може сериозно да повлияе на борбата с корупцията.

Като ситуацията днес, например? 

- Не съм толкова наясно с процесите, които са протекли в българското правителство. Но това, което знам, е, че то беше заявило твърдата си позиция пред международните партньори, пред своите граждани, да се бори с корупцията по по-ефективен начин от предишния. Така че мисля, че това е положително нещо.

Това беше първото обещание, дадено от нашето правителство, когато получиха мандата - да се бори с корупцията. Но дали ще може да изпълни обещанието си? Какво мислите?

- Разбира се, че може да бъде изпълнено. Защото живеем в смутни времена и сега хората особено имат нуждата от правителството, за да ги преведе през тези смутни времена.

Основният конфликт е кой да ръководи Антикорупционната комисия. Според Вас защо този въпрос в толкова важен?

- Много е важен или поне в началото на жизнения цикъл на институциите, защото залогът е доверието на народа. Едно правителство може да вземе предвид, че водещата антикорупционна институция трябва да бъде ръководена от лице, което има много добра репутация, лице, което може да покаже какви въпроси в тази сфера е разрешило в своя живот. Този факт е много важен. 

Ние засега нямаме закон, който да регулира работата на комисията, но се говори че тя ще бъде разделена на две: едната част е противодействието на корупцията, а другата - конфискуване на незаконно придобито имущество. Какво мислите за това?

- Аз винаги ще бъда отявлен привърженик на институциите, които имат ясен мандат. Много е важно институциите да бъдат специализирани. Както е казал Адам Смит преди много години, че разделението много помага в тази връзка. Защото когато усъвършенствате процеса, Вие ще станете много по-добри в работата си и фокусът Ви ще се развие в тази перспектива. Всяка специализация на институциите е добра. Ако говорим за настоящата Антикорупционна комисия, не знам какво би било най-добре за нея, какво да бъде разделено - не знам. Всяка държава трябва да съобрази структурата на институциите си спрямо икономическата, социалната и политическата реалност и очаквания в тази страна. Аз обаче съм привърженик на отделянето на антикорупционните дейности от криминална гледна точка към административните въпроси и въпросите относно предотвратяването на корупцията.

Ако агенцията има и разследващи функции, дали би могла да бъде алтернатива на Прокуратурата?

- Да, би могла. Например, в Румъния имаме специализирана независима Прокуратура, която се занимава с големи случаи на корупция в Румъния. Разбира се имаме и други прокуратури, които се занимават с по-малките случаи на корупция.

Каква беше е ролята на госпожа Лаура Кьовеши при разследването и откриването на корупция в Румъния? 

- Тя беше главен прокурор както в Главата прокуратура, така и в Националната антикорупционна дирекция в продължение на много години. 

Колко политици са осъдени за корупция в Румъния? 

- Не знам точен брой. Мисля, че са стотици или хиляди. Мисля че в нашата агенция сме приключили почти 23 000 досиета. Разбира се, не всичките са корупция, някои са само твърдения, които сме получили от обществото. 

Кой е най-добрият лек против корупция?

- Това е последният, но и най-трудният въпрос. Най-добрият лек против корупция… никой не знае. Ако имаше сребърен куршум, всеки щеше да дръпне спусъка или поне като намерение. Но има инструменти, има начини, по които можете да свършите по-добра работа по отношение на контролирането на корупцията.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.