Според премиера Кирил Петков в момент на кризи в държавата най-безотговорното нещо би било властта да падне

След като петима депутати от „Има такъв народ” и спортният министър в оставка Радостин Василев обявиха, че напускат партията, продължава търсенето на народни представители, така че в пленарната зала да се постигне мнозинство от 121 гласа.

Според премиера Кирил Петков в момент на кризи в държавата най-безотговорното нещо би било властта да падне. Основен приоритет остава актуализацията на бюджета да бъде приета.  От „Демократична България” пък все още не намират логично обяснение защо Слави Трифонов излезе от коалицията.

Петков: Няма нищо задкулисно, няма никакви уговорки

След скандала в „Има такъв народ" премиерът Кирил Петков благодари на отцепилите се депутати за смелостта. „Това, което вчера видяхте всички, аз го потвърждавам. Имахме една почти като ръчна спирачка от ръководството на ИТН. Фактът беше, че резултатът, който виждахме, особено в борбата с корупцията, го нямаше”, каза той.

Така продължават и разговорите с депутати, за да се намери мнозинство в пленарната зала. „Няма нищо задкулисно, няма никакви уговорки. Това, на което сме се фокусирали, е да имаме 121 депутати и никой от тях да няма зависимости”, посочи Петков.

Сандов: Няма логично обяснение на излизането на ИТН от коалицията

Въпросът сега е откъде ще дойде още подкрепа. „Най-нормалното е да дойде от народните представители от „Има такъв народ”, защото те бяха най-голяма политическа сила в предишния парламент и много хора повярваха и очакват от тях да донесат промяна”, коментира Настимир Ананиев.

„Вчера видяхме, че не сме сами. Видяхме, че има и други смели хора, които независимо какъв бранд са си сложили отпред, застават за това, че България в този си вид не сме доволни”, посочи Кирил Петков.

Търсят се и министри, които да седнат в креслата на вече подалите оставка от квотата на „Има такъв народ”. „В момента щом съберем мнозинство от 121 човека, веднага ще предложим нови министри”, каза премиерът.

Томислав Дончев: Внасяме вот на недоверие

За раздора в партията на Слави Трифонов от БСП бяха лаконични. „Това са вътрешно партийни неща на ИТН. Това, което е важно за БСП, е бюджетът да бъде актуализиран. Всяко едно разцепление не помага, но всеки един народен представител е положил клетва, в която е казал, че ще се ръководи от интересите на народа”, заяви Борислав Гуцанов.

И въпреки сложната коалиция - в кризата предсрочните избори не са изход за „Демократична България”. „Всички знаем, че при условията на война само на няколкостотин километра от нас, нови избори са по-лош вариант за страната. Така че, всички трябва да подходят с повече смирение и отговорност и да се намери изход от ситуацията”, категорична беше Надежда Йорданова.

„Не виждам в рамките на това Народно събрание друга коалиция, освен съществуващата. Или намалена с една от партиите, но подсилена с депутати, избрани от същата тази партия”, посочи министърът на екологията Борислав Сандов.

Премиерът заяви още, че не е притеснен от заявката на лидера на „Ива такъв народ” Слави Трифонов да го съди. Той коментира  и записа на телефонния разговор между Радостин Василев и депутата от ИТН Христинка Иванова. Кирил Петков каза, че в него  не чува заплахи и се правят инсинуации.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.