Премиерът коментира записа с Радостин Василев и Христинка Иванова

„Няма нищо задкулисно, няма никакви уговорки. Продължаваме да разговаряме с много хора. Идеята е всеки един народен представител да осъзнае огромната отговорност, която носи в Народното събрание. Това, което видяхме, е, че има смели хора. Има хора, които са отговорни и сега се надявам техният пример да бъде последван”. Това заяви пред журналисти в Трявна премиерът Кирил Петков.

Той коментира и казуса със записа на телефонния разговор между спортния министър в оставка Радостин Василев и депутатът от ИТН Христинка Иванова.

„Първо, аз не чух заплаха. Те се опитват да направят инсинуации. Това само по себе си е долно  – да записваш хора, с които работиш”, коментира Кирил Петков.

По думите му забавянето на актуализацията на пенсиите е невероятен удар върху най-бедните пенсионери. Според него, ако България влезе в поредица от избори, това би било пагубно.

„Ако до края на годината нямаме 22 закона, спираме 12 милиарда европейски средства за българската икономика. В този момент младите семейства не получават допълнителни облекчения, горивата продължават да са на високи цени. Едновременно с това газовата диверсификация трябва да продължи по начина, по който го направихме", допълни премиерът.

Министър-председателят обяви още, че от 1 юли ще заработи гръцката връзка и по нея ще тече азерски газ. „Смятам да отида до Баку, за да потвърдим и там количествата. Ще имаме 1 милиард кубични метра, които ще потекат съвсем скоро. Очаквам между юли и август реално този газ да влезе у нас на цена, в пъти по-ниска от пазарната в този момент", допълни Петков.

Относно казуса около „Хемус", премиерът каза следното: „Имаме много голям казус, където едни пари са предплатени в големи суми, но от друга страна нямаме магистрала. Едни лотове са започнати уж да се строят по договори за доставка на материали, а реално не се извършва строителна дейност. И всъщност това пак трябва да мине през парламента, за да може да се отпуши проектът. Има непрекъснато спиране на законовия ред. Главният прокурор въобще не си върши работата и отдавна му искаме оставката".

За скандала с лабораторията на "Капитан Андреево":

„Учуден съм Слави Трифонов колко пъти повтори, че нямали нищо общо. Много хора от сивия сектор в момента губят големи средства и биха се радвали, ако имат влияние през някоя от политическите сили, за да може това правителство да го няма. Почваме да събираме много врагове. Всички които са крали и знаят, че рано и ли късно ще минат през прокуратурата, чакат това правителство да свърши. Втората група, които искат това, са тези, които са били свързани с газови, енергийни печалби, които сега свършват. Трето, руската държава и нейните хора съм сигурен, че биха се радвали да видят някое друго правителство”, каза Петтков.

За опитите е отношенията между него и Лена Бориславова  да бъдат компрометирани:

„Това, което се вижда в момента, е безпрецедентна  атака. Използват се всякакви „черни”, „жълти” и „кафяви” методи, но няма да ни спрат”, обясни премиерът.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.