Замесиха името на ИТН

По-малко от месец след като държавата прекрати работата на частната лаборатория на "Капитан Андреево" скандалите около фитосанитарния контрол на българо-турската граница не спират. Тя е вход към ЕС и тук се проверяват плодовете и зеленчуците, които влизат  от Турция към цяла Европа. Днес в тези скандали беше намесена и партия ИТН.

След излизането на ИТН от управляващата коалиция депутатът Росен Костурков заяви, че от партията на Слави Трифонов искали да защитят досегашната схема, действала на границата 10 години. „Връзката  между ИТН и хората около фирмата в "Капитан Андреево”  почва да се подрежда".

Росен Костурков: Подрежда се връзката между ИТН и фирмата от "Капитан Андреево"

На въпрос през кого е тази връзка Костурков отговори: "Председателя на комисията по земеделие от ИТН и е креатура на Мирослав Найденов. Оттам да почнем. След това на тази граница се говори – все пак това е в ДАНС и в ГДБОП – за връзките с Таки и с Ами."

Бившият земеделски министър отрече да е имал нещо общо в с избора на частната фирма преди 10 години. Причината за нейната поява била нуждата от по-бърза обработка на камионите.

„Лично от Ердоган беше поставен въпросът за възможно най-бързото разрешване на този логистичен проблем. И тогава аз възложих на Агенцията по храните да намерят решение. Това е функционирало без проблеми 10 години без забележка при 7 различни министри от няколко правителства”.

Във  фирмата, чиято лаборатория беше спряна, отхвърлиха всички обвинения за заплахи и опити за подкупване на висши държавни чиновници от последните дни. „Това е  един политически балон, който започва да се пука. Тези хора лъжат откровено за всичко, не само за моя случай,” каза Васил Димитров. Той заяви, че не познава хора от ИТН и няма как те да са работили в полза на неговата фирма.

Днес обаче и премиерът Кирил Петков намери връзка между партията и случващото се на границата последните 10 години. „Бях учуден от Слави Трифонов колко пъти повтори, че  едва ли не нямало нищо общо. Само дето така, без даже да го питат, чувства го като в оправдателен режим”.

Тепърва предстои МВР и Прокуратиурата да проверят сигналите за заплахи и предлагани подкупи. От частната фирма също са изпратили подобно искане до вътрешния министър.  

Над 11 милиона лева са задържани на „Капитан Андреево” от началото на годината

Василев: Германия може да изпрати свои митничари на ГКПП „Капитан Андреево“

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.