Финансов анализатор прогнозира инфлация от 16,5% в следващите месеци

"Икономическият растеж няма как да е 2,9% при инфлацията и прекъснатите вериги на доставки. Много шокове са скрити под килима, като например увеличението на парното. Не е добре мерките да закъсняват, но трябва и да бъдат приключени навреме. Разходите в бюджета се увеличават с прекалено бързи темпове - с актуализацията те ще са 18%. Това е твърде много над отчетената инфлация и е проинфлационна мярка". Това заяви доц. Григор Сарийски от  Институт за икономически изследвания на БАН за "Твоят ден" по NOVA NEWS.

По думите му ще трябва да има мерки, които излизат извън обхвата на сегашните планове. "Има загуба на баланс. При положение, че стоките влизат у нас с високи цени, около 40% е увеличението на цените и от производител, няма как да няма догонване. Напрежението излиза през кошницата на потребителя", категоричен е той. И допълни, че едва 6% успяват да наваксат с разходите", обясни той. 

БАН: Има огромен дисбаланс между стоките и парите в обращение

От своя страна Преслав Райков, финансов анализатор, някои от мерките са напълно излишни, други много тежко административни и проинфлационни. "Не обясняват стопиране на потреблението. Всяко отлагане на държавна подкрепа води до изкривяване - това се видя при горивата. Търговците се подготвиха добре за тази отстъпка, същото важи и за хляба. Бюджетът не таргетира определени инвестиционни сектори", подчерта той.

Според него инфлацията в следващите месеци ще достигне 16,5%. "Започваме да създаваме вътрешна инфлация. Мерките, които имахме преди месеци, бяха в унисон с външната инфлация. В някои сектори сега се наблюдава структурна инфлация. Това е реакцията на вътрешния пазар на мерки, които са само за нас", обясни Райков.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook