Искането за това беше внесено от ИТН

Депутатите решават дали да отстранят от поста председателя на Народното събрание Никола Минчев. Искането за това беше внесено от „Има такъв народ” в сряда. Причината - според партията на Слави Трифонов председателят на парламента грубо нарушава законите, като отказа министърът на външните работи Теодора Генчовска да бъде изслушана на закрито заседание по темата за Северна Македония.

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО ВИЖТЕ ТУК

От опозицията обявиха, че ще подкрепят искането. Така четирите партии имат нужното мнозинство. В същото време премиерът Кирил Петков отложи посещението си в Азербайджан, за да подкрепи Никола Минчев.

Заседанието днес се председателства от Кристиан Вигенин. При влизането на Минчев в залата, той бе посрещнат с аплодисменти.

Внесоха искане за оставката на председателя на НС

„Мафията си поиска държавата. Мафията безцеремонно иска да удари върха на парламентарната ни република - Народното събрание. Мафията прави днешния решителен ход за дестабилизиране на държавата. Едно е ясно - става дума за пари. Това е показна атака срещу човека на един от най-високите постове в държавата”, заяви председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната" Андрей Гюров от трибуната на парламента. И допълни, че Минчев е пазител на политическия морал и е един от най-успешните председатели на НС.

„Македонският сценарий е фалшив. Няма никакви тайни договорки. Всичко е измислица на човека от диванчето, който искаше да продаде националния интерес срещу уговорка за отпадане на визите за българите за САЩ”, каза още Гюров.

Преди началото на заседанието, в кулоарите, депутати коментираха гласуването на оставката на Минчев.

„Вчера цяла България видя как председателят на НС се опита да саботира истината по най-пристрастния начин. Тя обаче лъсна. Направиха ни услуга, тъй като цяла България гледаше неговите действия. Трябваше да има закрито изслушване на министъра на външните работи, на което тя да разсекрети секретни документи, доказващи, че министър-председателят на България е национален предател. Г-н Минчев го уважавам като мой колега, но когато е председател на парламента, той трябва да бъде независим, а не зависим от нечии решения в МС. Вчера Минчев се опита да наруши закона и да вкара в изключително сериозно престъпление министъра на външните работи. Отвратени сме от поведението му”, коментира Станислав Балабанов от ИТН.

„Искаме оставката на Минчев заради погазване на правилника на НС. Вчера всеки, който е наблюдавал събитията, може да види по какъв начин протече той. Още в началото на деня изслушването на министър Генчовска не беше включено в дневния ред. „Възраждане” и вчера показа, че е единствената политическа партия, която има собствена позиция”, каза Искра Михайлова от „Възраждане”.

„Искането за оставка на Никола Минчев е демонстрация на сила от новото мнозинство. Този акт не е лично срещу него”, обясни Владислав Панев от „Демократична България”.

 „Ако днес си тръгне Минчев, 16 юни ще се превърне в деня на излъгания избирател, деня на голямата лъжа. Това е демонстрация на мутренска сила. Трябва на всяка цена да покажем, че в този парламент се е настанило едно ново мнозинство. В сряда не е имало никакво нарушение на правилника”, коментира Александър Симов от БСП.

„Според мен Никола Минчев е човек, който се справяше с поста на председател на НС. Може би вчера беше първият път, в който прекрачи част от правилата и то по причина, че очевидно мнозинството в 47-ото НС се разпадна”, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

„Когато едно мнозинство се разпадне, не е логично да има представител на опозицията на този пост, защото това пречи на работата на парламента, тъй като един човек, който оглавява парламента и няма зад себе си подкрепата на мнозинството, ще влезе в колизия със залата. Това е неизбежно, както се случи вчера”, добави той. 

„В този смисъл ние подкрепяме това искане на ИТН, за да покажем още веднъж, че мнозинството в този парламент не съществува”, категоричен бе депутатът.

Той припомни, че Минчев не е първият председател, който е подложен на подобна процедура. „В такава хипотеза през годините са били Стефан Савов и Огнян Герджиков, които са безспорно достойни председатели на НС и които безспорно са се справяли с работата си. Двамата падат, когато мнозинството, което ги е излъчило, се е преформатирало в нещо друго”, посочи Тома Биков.

Запитан дали ако се стигне до отстраняване на Минчев, от ГЕРБ биха подкрепили Ива Митева, той отговори: „Трябва да изчакаме гласуването. От нас, като опозиция, никой не е искал никаква подкрепа по принцип през последните 7 месеца. Най-логичното нещо е да подкрепим подобно предложение. Това е както и при вота на недоверие”.

На въпрос дали може да се стигне дотам от ГЕРБ да предложат кандидат за председател на НС, Биков заяви: „Не мисля, че това е редно. Ние винаги сме спазвали това правило, че можем и предлагаме кандидат на НС, когато сме първа политическа сила”.

„Днес ще гласуваме, както е по правилник. Това не означава, че тази оставка ще бъде подкрепена от всички депутати или от 121 представители в процеса на гласуване. Минчев е един изключителен млад човек, който за много кратко време успя да спечели доверието с начина, по който води и честта, която показва”, заяви председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната" Андрей Гюров.

Според него Никола Минчев е бил атакуван за нещо, което е изцяло в правилника на НС и не е нарушил нищо, а е спазил решението на депутатите заседанието да бъде открито. „Задкулисието дойде с един сценарий, в който да се правят инсинуации и внушения. Откриването на заседанието развали този сценарий и се видя, че това е фалш, бутафория и атаките не закъсняха”, коментира той.

Гюров беше категоричен, че от ПП водят непрекъснато разговори с всички народни представители и изрази надежда, че „ще се намерят достатъчно хора, които да кажат „не” на задкулисието и на тази атака към един изключително достоен човек".

„Разбираме, че това е една парламентарна практика, която цели да преброи гласовете на задкулисието и точно затова се надяваме на моралния компас на всеки един от нароните представители”, посочи той.

Запитан, ако Минчев бъде отстранен, кого ще предложат от партията, председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната" заяви, че засега  не обсъждат този вариант. На въпрос дали от партията са готови да предложат нов кабинет, ако правителството падне, той отговори: „Това е също хипотеза, върху която не работим в момента. Усилията ни са към това да запазим мнозинството и правителството такова, каквото е, с необходими промени с оглед подадените оставки. Ако се стигне до завъртане на рулетката – ще сложим всички варианти на масата”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.