„Липсва каквато и да е адекватна поддръжка от АПИ", заяви Александър Стоичков

Жители на Нови Хан преасфалтират главния път до населеното място сами. Причината е проблемната пътна настилка, по която има много дупки. Пътят е определен като първокласен, но жителите и кметът Александър Стоичков твърдят, че не се полагат никакви грижи, въпреки многократните жалби към АПИ.

„Към момента липсва каквато и да е адекватна поддръжка от АПИ. Подавани са много сигнали. В последната година не са полагали никакви грижи за пътя”, заяви Стоичков.

„Според мен трябва да има по-адекватна поддръжка”, каза още той.

„Пътят е в такова състояние в следствие на това, че повече от година и половина по пътищата на България нямаше ремонти, защото те бяха отложени”, коментира пътният експерт Диана Русинова.

Коли се обръщат по таван заради дупки на пътя Самоков- Мальовица

Във връзка със случая от АПИ изпратиха позиция до NOVA.

Ето какво гласи тя:

„Участъкът в Нови хан е част от третокласния път |||-105 Елешница- Елин Пелин - Нови хан. На пътноподдържащата фирма са възложени дейности по текущ ремонт и поддържане. Планирано е през следващата седмица за повишаване на безопасността на пътуващите да бъде изкърпена асфалтовата настилка. За осигуряване на видимост на шофьорите ще бъдат почистени тревните площи и изсечени храстите край пътя. Текущите дейности са с краткотраен ефект и за трайното възстановяване на третокласното трасе е необходим основен ремонт.

В инвестиционната програма на Агенция "Пътна инфраструктура" за 2022 г. е предвидена подготовката на обществена поръчка за проектиране на основния ремонт на 16,860 км от пътя Елешница - Елин Пелин - Нови хан. Наличието на готов технически проект е първата и задължителна стъпка за предприемането на качествени строителни работи.

На първокласния път |-8 също е предвидено изкърпване на участъка Костенец – Момин проход. Трасето се нуждае от основен ремонт и такъв ще бъде направен. В инвестиционната програма на АПИ е предвидено през 2022 г. да се обяви обществена поръчка за актуализиране на съществуващия проект за основен ремонт на 58 км от път I-8 София – Ихтиман – Костенец, в участъка от пътния възел с АМ „Тракия“ до границата с област Пазарджик. Съществуващият технически проект е от 2016 г. и е необходимо да се осъвремени в съответствие с действащите нормативни изисквания за проектиране на пътища. Тръжната документация е подготвена и в момента преминава през необходимия контрол преди обявяването на обществената поръчка.

С актуализирането на проекта ще се определят конкретните ремонтно-възстановителни дейности, стойността и срокът им на изпълнение. Въз основа на готовия проект след това ще може да се възложат и изпълнят необходимите ремонтни дейности”.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.