Това написа в Telegram Сергей Гайдай

Украинските власти заявиха в събота, че ожесточени битки бушуват в села край източния град Северодонецк, който руските сили се опитват да завземат от седмици.

„Те (Русия) не контролират изцяло града“, каза в Telegram губернаторът на Източна Луганска област Сергей Гайдай. „В близките села има много тежки битки - в Тошковска, Золоте. Опитват се да пробият, но не успяват”, каза той и допълни, че техните защитници се бият с руснаци във всички посоки. Наскоро те свалили самолет и взели пленници, каза още Гайдай.

Той заяви, че съседният град Лисичанск, разделен от река със Северодонецк, е „силно обстрелван“. „Те не могат да се доближат до него и затова просто стрелят по града”.

Губернаторът на Източна Луганска област каза, че има много разрушения в химическия завод „Азот” в Северодонецк, където се укриват стотици цивилни. В петък Гайдай каза, че 568 души, включително 38 деца, се укриват в завода и само пълно прекратяване на огъня ще осигури тяхната евакуация.

Зеленски приветства препоръката на ЕК Украйна да получи статут на кандидат за членство в ЕС

ООН заяви в петък, че достъпът до чиста вода, храна, канализация и електричество намалява в Северодонецк. Организацията твърди, че хуманитарната ситуация в Източна Украйна е изключително тревожна.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС